Zutphen doet oproep aan inwoners

Meedenken over bestemming Broederenklooster

Zutphen - De gemeente Zutphen is op zoek naar een passende bestemming voor het Broederenklooster aan de Rozengracht. Om de herbestemming vorm te geven in samenhang met vernieuwing van de bibliotheek in de Broederenkerk, is het streven dat er voor de zomer een toekomstplan ligt. De gemeente en Graafschap bibliotheken stellen daarom een meedenkgroep in die adviseert over herbestemming in samenhang met de omgeving en de bibliotheek in de Broederenkerk.

Het Broederenklooster vormt de poort tot Zutphen en is een icoon van de stad. Momenteel huist hier het Stedelijk Museum, maar dat vertrekt begin 2016 naar een nieuwe locatie, Hof van Heeckeren, waar Musea Zutphen en archeologie worden samengebracht. Op 25 februari neemt de Provincie Gelderland een besluit over een subsidie van 2,85 miljoen euro om deze cultuurclustering te helpen realiseren.

De provincie wil nog niet bijdragen aan de Broederenkerk die vernieuwing van de bibliotheek mogelijk moet maken omdat zij dit niet los ziet van de herbestemming van het Broederenklooster. De meedenkgroep krijgt de opdracht om over dat laatste te adviseren. De gemeente Zutphen en het bestuur van de Graafschap bibliotheken gaan de komende weken mensen uit Zutphen benaderen of zij willen meedenken over bestemming en gebruik van het Broederenklooster.


Koopavond Zutphen: vrijdag eerder dicht, zaterdag langer open

Zutphen - De koopavond op vrijdag blijft in Zutphen gehandhaafd, maar de winkels zullen wel een uur eerder sluiten: om 20.00 uur. Tegelijkertijd wordt de openstelling op zaterdagmiddag verlengd van 17.00 naar 18.00 uur. Op 1 april gaan de nieuwe winkeltijden in. Dat is woensdag 18 februari besloten tijdens een bijeenkomst waarbij ruim 100 binnenstadsondernemers aanwezig waren.

In Zutphen was onder de ondernemers in het centrum onvrede ontstaan, omdat er in de huidige opzet steeds minder consumenten naar de winkels kwamen. Volgens binnenstadsmanager Remco Feith zou er met deze besluiten meer eenheid moeten komen in de openingstijden van de winkels."Het is elke ondernemer vrij om langer open te blijven dan 20.00 uur, maar door deze maatregel hopen we dat meer ondernemers zich gaan aansluiten bij deze avondopenstelling en wordt 20:00 uur gecommuniceerd richting consument".

De zaterdagmiddag openstelling wordt zoals gezegd verlengd van 17.00 uur naar 18:00 uur. "Met deze verlenging proberen we een betere aansluiting te krijgen met de horeca en een beter in te spelen op de dagbesteding van de consument op zaterdag ('s ochtends voetballen- 's middags naar de stad en aansluitend een lekker hapje eten)".

Volgens Feith hebben deze maatregelen alleen maar rendement als deze actief en aan de hand van een goed plan worden gecommuniceerd. Intern en extern, oftewel richting consument/klant, maar ook onderling in de stad. In de maand maart zal dit communicatieplan en alles wat daarbij hoort gereed zijn en worden vastgesteld in overleg met de binnenstadsondernemers..

De aangepaste winkeltijden gaan in per 1 april 2015 en worden in ieder geval 1 jaar aangehouden (pilot- jaar). Aan de hand van bezoekersaantallen, aantal deelnemende ondernemers, etc. zal over een jaar worden geƫvalueerd.

Aanvullende maatregelen op het gebied van parkeren, veiligheid en verlichting die het succes van de pilot ook bepalen worden opgepakt door de binnenstadsmanager samen met de gemeente Zutphen.