Meldingen discriminatie in Zutphen verdubbeld door uitlatingen Wilders

Zutphen - Het aantal discriminatieklachten is in Zutphen verdubbeld ten opzichte van 2013. Meer dan de helft van de meldingen heeft betrekking op de uitlatingen over Marokkanen die Geert Wilders in maart vorig jaar deed rond de gemeenteraadsverkiezingen. Deze klachten buiten beschouwing gelaten, bleef het aantal ongeveer gelijk met de voorgaande jaren, namelijk 9. In 2013 waren dat er 10.

Wilders vroeg op de verkiezingsavond aan zijn toehoorders of zij 'meer of minder Marokkanen' wilden. Zijn publiek reageerde door 'minder, minder' te scanderen. De weken daarna werden er in heel het land veel meldingen van discriminatie gedaan, ook in Zutphen dus.

Omdat Zutphen in vergelijking met de andere regiogemeenten gemiddeld scoort en het aantal volgens het college niet verontrustend hoog is, ziet zij geen reden om extra actie te ondernemen. Van de in totaal 20 gemelde gevallen van discriminatie, vielen er zeventien in de categorie ras, twee meldingen hadden betrekking op de nationaliteit en er werd één geval van leeftijdsdiscriminatie gemeld.

Gemeenten zijn verplicht om jaarlijks verslag uit te brengen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).