Toekomstvisie 2025

Van de gemeente Zutphen ontving ik een uitnodiging. 'Hierbij nodigen wij u van harte uit om mee te praten over de Toekomstvisie 2025'. Kijk, dat lijkt mij dan wel weer leuk. Maar hoe wil je dat met een paar honderd mensen doen? Geen idee, ik zie wel, maar deze avond kan de gemeente op mij rekenen.

De fiets bracht mij afgelopen donderdagavond dan ook naar het Stedelijk Lyceum aan de Isendoornstraat. De ontvangst met koffie en cake was allerhartelijkst. Ik zat lekker vooraan en zo hoefde ik niets van de verhalen te missen. En het waren er heel veel. Harm Edens was deze avond ingehuurd als gespreksleider voor dit hele moeilijke onderwerp. En hoe moeilijk tien jaar vooruitkijken is bleek uit zijn openingszinnen. Tien jaar geleden was er nog geen iPhone en werd de domeinnaam YouTube geregistreerd. Bijna onvoorstelbaar, maar toen waren deze wereldsuccessen er nog niet. En dan vraagt de gemeente Zutphen ons vanavond even tien jaar vooruit te kijken. Dat lijkt me onmogelijk.

Maar het was beslist een interessante avond, waarop de doelstelling helaas niet uit de verf kwam. Want toekomstplannen maak je niet op zo'n avond. Toekomstplannen komen vanuit individuen en groeien langzaam door tot een succes, of… ze sterven een langzame dood.

Het leuke van Zutphen is dat er ongelofelijk veel creativiteit in de stad te vinden is. Veel mensen smeden leuke plannen die in klein groepsverband tot uiting komen. En daar zitten soms prachtige ideeën bij. Maar in Zutphen zijn we slecht in het omzetten van deze creatieve ideeën tot bloeiende bedrijven of projecten. Het blijft een beetje rommelen in de marge. Eigenlijk hebben we een aantal zwaargewichten nodig die de tijd hebben om plannen aan te horen en vervolgens mee te denken over commerciële haalbaarheid. Het liefst van die types die ´gevut´ zijn, veel levenservaring meedragen en bovenal positief en enthousiast zijn.

En dan volgt nog een bijna onneembare barrière. We moeten het ambtenarenapparaat dat overal problemen in ziet, ombuigen naar een club die open staat voor ideeën van buiten het gemeentehuis. Daar liggen nog grote uitdagingen. Gelukkig begint het aan het 's Gravenhof door te dringen dat de ideeën echt uit de samenleving moeten komen. Het college is al overtuigd, nu de rest nog. Dat het helaas nog fout gaat bleek de volgende dag uit een artikel in de Stentor. Zutphen zou er niet alles aan gedaan hebben om de filmopnames van Ventoux naar de Hanzestad te halen. Het verhaal in het boek speelt zich af in Zutphen, maar voor de film vertrokken de filmmakers ten einde raad maar naar elders. Ongelofelijk jammer. Hoewel dit nog een erfenisje was van het vorige college, mag zo'n misser nooit meer voorkomen.
Het was beslist een leuke avond. Over tien jaar wil ik dan ook best weer eens langskomen voor de Zutphense Toekomstvisie 2035. Maar dan wil ik wel opnieuw van die heerlijke koffie met cake.