Uitreiking vond plaats in het kader van het 50-jarig jubileum van de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland

Koninklijke onderscheiding voor Mendel

Zutphen - De heer Michaƫl Mendel uit Zutphen ontving zaterdag 14 februari uit handen van burgemeester Arnold Gerritsen de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Mendel kreeg deze onderscheiding opgespeld in de synagoge in Dieren.

De uitreiking vond plaats in het kader van het 50-jarig jubileum van de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland (LJG). De heer Mendel is voorzitter en drijvende kracht bij LJG Gelderland.

Deze functie heeft hij gedurende lange tijd gecombineerd met de functie van penningmeester LJG Gelderland. Ook is hij onder andere bestuurslid van het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom. De heer Mendel heeft gedurende lange tijd werkzaamheden verricht die van grote waarde zijn voor de samenleving.

In zijn toespraak prees Gerritsen Mendel omdat zijn invloed verder reikt dan de Joodse gemeenschap: "In onze Nederlandse samenleving ben je vrij om in een god, meer goden, of helemaal niet te geloven. Je mag kritiek hebben en in debat gaan. Je mag zeggen, schrijven en tekenen wat je wilt. Democratie is voor iedereen. Democratie geeft verbondenheid. Alle krachten zijn erop gericht de vrede te handhaven. U bent daarbij een belangrijke schakel.

Uw invloed reikt verder dan alleen de Joodse gemeente. U nam destijds het initiatief tot het oprichten van de werkgroep interreligieuze ontmoetingen en u bent daarvan lid tot op de dag van vandaag. Als Dierense Sjoel en LJG Gelderland werkt u nauw samen met de Raad van Kerken in deze omgeving en met de Selimiye Moskee in Dieren. Het is een bijzonder en baanbrekend project, dat het begrip voor elkaar versterkt en de onderlinge band verstevigt."


Sociaal akkoord Zorg en Welzijn

Zutphen - De gemeente Zutphen en andere overheden, werkgevers- en werknemersinstellingen en kennisinstellingen uit de regio Stedendriehoek en Noord-Veluwe hebben het Regionaal Sociaal Akkoord arbeid zorg en welzijn getekend op woensdag 18 februari. Door samenwerking, scholing en begeleiding van werk naar werk willen de partijen voorkomen dat door de veranderingen in de zorg, medewerkers aan de kant komen te staan.

De gemeente Zutphen en de andere ondertekenaars van het pact beseffen dat door de veranderingen in de zorg veel medewerkers in die sector hun baan dreigen te verliezen. Momenteel werken er in de regio Stedendriehoek zo'n 33.000 mensen in de zorg, bijna een vijfde van alle beroepskrachten. "Vanwege de enorme veranderingen in deze sector, moeten we voor deze groep mensen een plan klaar hebben liggen", aldus Johan Kruithof, lid van de Strategische Board Stedendriehoek.

Het sociaal akkoord dat er nu ligt, is een belangrijke stap. "Er blijven minder banen voor laagopgeleide medewerkers over en er komt meer werk voor iets hoger opgeleid personeel. Als medewerkers die hun baan dreigen te verliezen, kunnen bijscholen, is dat een aanrader. Maar laten we wel wezen, dat is niet voor iedereen weggelegd.

Daarom moeten we niet alleen binnen de zorgsector kijken, maar ook daarbuiten. Sommige medewerkers uit de zorg kunnen en willen misschien in de maakindustrie aan de slag. Met dit akkoord slaan alle betrokkenen de handen ineen om te zorgen dat de medewerkers in de zorg perspectief houden", aldus Kruithof.

Met dit akkoord willen de partijen ook toekomstgerichte en duurzame opleidingen voor zorg en welzijn en strategische samenwerking om mobiliteit (van werk naar ander werk) op lagere functieniveaus in verschillende sectoren organiseren.

De gezamenlijke activiteiten die uit dit akkoord voortvloeien worden jaarlijks vastgelegd in een werkplan.