Samen aan de topo; voor zowel voor de ouderen als de kinderen een verrijking.
Samen aan de topo; voor zowel voor de ouderen als de kinderen een verrijking. Foto:

Zo nu en dan komen kinderen van vrije school de Zwaan naar Huis ter Weegen

Zoektocht in de Atlas en op de wereldkaart

Warnsveld - Het is weer zover. Vier kinderen van vrije basisschool de Zwaan komen op bezoek bij de ouderen van Huis ter Weegen. De samenwerking bevalt van beide kanten zeer goed. De docente geeft aan dat de kinderen altijd heel opgetogen en positief terugkomen van het bezoek aan Huis ter Weegen. En het personeel ziet de bewoners genieten van de verjonging in het huis. Voorlopig gaat men dus vrolijk verder met deze bijzondere ontmoetingen.

Het thema voor vandaag is topografie. Een grote wereldkaart ligt op tafel. Aan de ouderen wordt gevraagd waar ze op de wereld geweest zijn. Er worden wat landen genoemd en de kinderen zoeken de plekken op de kaart op. Dan gaan ze individueel de ouderen ondervragen over waar ze zoal in hun leven zijn geweest. Alle vier hebben een eigen atlas bij zich. Al snel is het een gezellig gepraat en driftig zoeken ze de plaatsen op die de ouderen noemen. Een oudere meneer, die op vele plekken is geweest, begint daar enthousiast over te praten. Dan komt het geloof van enkele landen, die hij bezocht heeft, ter sprake. En daarop volgt een belerende les. Het terrorisme en de islam komen aan bod. De oudere heer geeft een wijs advies aan het jonge meisje. Misschien zal ze het nu nog niet begrijpen, maar ze zal dit advies later zeker gaan waarderen.
Een meneer wordt door een jongen gevraagd waar hij zoal is geweest. Hij antwoordt: "In Indonesiƫ". "Was u daar voor vakantie?" Of heeft u daar gewoond?" zijn de volgende vragen. "Eh nee", antwoordt de meneer, hij moet even nadenken. Hij graaft diep in zijn geheugen en kijkt de activiteitenbegeleidster vragend aan om hem bij te staan in hoe hij dit nu uit moet leggen. "U heb daar gevochten." Helpt de begeleidster. Nu weet hij het weer. De jongen vraagt vervolgens enthousiast "En heeft u dan gewonnen?" "Jazeker!" Antwoord de meneer en de jongen is tevreden met het antwoord.
Na drie kwartier zijn alle plekken opgezocht en is er enthousiast over verteld door de ouderen. Het wordt tijd om te kijken of de kinderen de atlas kunnen gebruiken om plaatsen op te zoeken in het register. De ouderen wordt gevraagd een plaats te noemen in de wereld en dan gaan de kinderen ze opzoeken. Een oude dame, vroeger onderwijzeres geweest, roept Vladivostok.

Driftig zoeken ze snel in het register. Ja, ik heb het gevonden, roept een jongen. Het ligt helemaal ten oosten in Rusland. Zo passeren er nog Urk, Prut en Indonesiƫ. Dan is het tijd. De naamkaartjes worden afgedaan en ze zeggen keurig goedendag. Ze worden uitgezwaaid door de ouderen." Wat een schatjes zijn het toch en wat pienter", mompelt een oude dame en loopt met haar rollator terug naar haar kamer.