Een scene uit de theatervoorstelling De Omdenkers. Te zien in De Hanzehof.
Een scene uit de theatervoorstelling De Omdenkers. Te zien in De Hanzehof.

Voormalige dak- en thuislozen maken samen met professionals theaterbewerking

Gratis bijzondere voorstelling: Omdenkers

Zutphen - Dinsdag 10 maart organiseert V€rbindkracht Zutphen de theatervoorstelling 'De Omdenkers' van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting.

Tussen 20.00 en 22.00 uur worden bezoekers meegenomen in wat het betekent om volgens het systeem niet te bestaan, dakloos te zijn of om in armoede te leven. Hans Derksen, voorzitter van V€rbindkracht: "We willen op deze manier armoede een gezicht geven. De voorstelling 'De Omdenkers' zet aan tot het overdenken van het samen leven."
De voorstelling is gemaakt en wordt gespeeld door voormalige dak- en thuislozen en mensen die leven in armoede. In samenwerking met professionele theatermakers maakten zij een bewerking van een bijzondere werkelijkheid: spookburgers: mensen die leven, ademen, vechten voor hun leven maar op papier niet bestaan. Ze zijn Nederlander en toch illegaal. Het komt vaker voor dan gedacht.
Roos, een van de figuren uit De Omdenkers, is spookburger. Net als Lisa en haar man Karel. En Agnes, Michael, Leon en Alphons. Door te veel ongeluk getroffen, is hun leven op dood spoor belandt. Ze wonen illegaal op een camping. Dat kan zo niet duren. Ze moeten hun verhaal kwijt. Maar waar, bij wie? Op radio of tv? In de krant? Bij de wethouder? Ze hebben een stoutmoedig plan en betreden het enige podium dat voor hen open staat: het toneel. Want "Als wij ons verhaal kunnen vertellen, kunnen wij de wereld een duwtje geven. En als wij de wereld een duwtje kunnen geven, kijken de mensen in het dorp misschien eindelijk op".
De voorstelling begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) in de Hanzehof in Zutphen. De toegang is gratis. Om verzekerd te zijn van een plek, kunt u zich aanmelden via info@perspectiefzutphen.nl.
V€rbindkracht Zutphen is een platform van lokale partners, professionals en vrijwilligersorganisaties die hun krachten bundelen tegen armoede en sociale uitsluiting. Ze ondersteunen lokale projecten en initiatieven uit de samenleving die een bijdrage leveren de ondersteuning en de participatie van mensen die in armoede leven. Zo willen ze de armoede een gezicht geven.