vlnr: Wim Kamphuis, Henk Demmer, Ton Zuethof
vlnr: Wim Kamphuis, Henk Demmer, Ton Zuethof Foto:

Techniek Op Locatie beschikt nu over eigen aanhanger waarmee ze nog beter voorbereid op pad kunnen

Aanhanger voor Techniek op Locatie

Zutphen - Wat maakt techniek nou leuk? Dat je met je handen aan het werk bent. Dat je inzicht krijgt in hoe dingen in elkaar zitten. Gewone, dagelijkse dingen als een wastafel of het licht op je fiets. En dat je die zelf kunt repareren. Interessant, leuk en handig. Toch hebben veel mensen een bepaald beeld bij techniek waardoor het niet zo´n populair imago heeft. Veel kinderen kiezen dan ook voor een ander vak. Niet terecht, vinden ze bij Techniek Op Locatie (TOL) dat voornamelijk bestaat uit mannen. Dat beeld komt vooral voort uit onwetendheid en mag wel eens bijgesteld worden.

In 2012 werd het idee vanuit Platform Techniek Zutphen geïnitieerd om basisscholen in Zutphen en omstreken te helpen bij het geven van technieklessen. Wim Kamphuis en Ton Zuethof hebben het idee opgepakt en zijn begonnen met het geven van zes technieklessen op basisschool de Parel. De kinderen waren zeer enthousiast en vele scholen volgden. Verschillende technici met ervaring in technische bedrijven of het technisch onderwijs gaven sindsdien les op allerlei scholen uit Zutphen en omgeving of aan het Vakcollege aan de Wijnhofstraat in Zutphen, Jan Haverkamp zorgde voor de coördinatie. Ook de scholen zijn er blij mee, want zij willen wel, maar hebben de kennis niet in huis. Nu prijken er in talloze huishoudens kleine zonnewijzers, kaarsenstandaards en andere zelf gefabriceerde dingen. Een kleine 1500 keren werden de instructiepanelen die ze zelf in elkaar zetten, gebruikt. Maar het betekende ook dat alle materialen iedere keer weer in en uit auto's, aanhangers en opslagplaatsen getild moesten worden en dat werden ze wel een beetje beu. Bovendien werd het huren van een aanhanger een kostbare zaak. De oplossing kwam vanuit Stichting Collegiale In/Uitleen en Platform Techniek Zutphen. Zij besloten een aanhanger beschikbaar te stellen zodat al het materiaal op een plek opgeslagen en direct vervoerd kan worden. Annelies Claassen van het Stedelijk Vakcollege afdeling Grafi-Media ontwierp een logo voor het initiatief en onder professionele leiding van Erik Plomp werd de aanhanger bestickerd. Het prachtige resultaat werd op woensdagmiddag 4 februari om 15.30 getoond, uitvoerig bekeken en overgedragen op het schoolplein van het Stedelijk Vakcollege Zutphen. Onder het genot van een drankje en smakelijke hapjes, gemaakt door leerlingen van het Vakcollege, werd in een notendop de geschiedenis van Techniek Op Locatie doorgenomen door Freerk Boekelo (directeur van het Stedelijk Vakcollege), Johan Tazelaar (afdelingsleider Techniek Vakcollege Bovenbouw) en Henk Demmer van Collegiale In/Uitleen die de aanhanger aangeboden heeft. Daarbij werd uitvoerig de steun en sponsoring van alle betrokkenen geprezen en de liefde voor de techniek niet onder stoelen of banken gestoken. De aanhanger is een echte aanwinst voor TOL. Hij biedt ruimte voor allerlei instructiemateriaal, zoals op maat gemaakte instructiepanelen die na gebruik eenvoudig terug op hun plek geschoven kunnen worden en zaken als fietsjes om bijvoorbeeld te laten zien hoe dynamo´s werken.

Voor meer informatie over de inzet van het "TOL – Team", neem contactop met Ton Zuethof, te bereiken via mailadres: techniekzutphen@gmail.com