De gemeente, het waterschap en de provincie tekenen voor samenwerking.
De gemeente, het waterschap en de provincie tekenen voor samenwerking. Foto:

Samenwerken aan de rivier

Zutphen - Gemeente Zutphen, waterschap Rijn en IJssel en de provincie Gelderland gaan samen een integraal plan opstellen voor de aanpak van de IJsselkade en de uitvoering van riviermaatregelen daar. Op 11 februari ondertekenden de drie partijen hiervoor een intentieovereenkomst. Een belangrijke stap voor het programma Rivier in de Stad, waarin riviermaatregelen en herinrichtingsplannen samen worden opgepakt.

Langs de IJssel in Zutphen zijn maatregelen nodig om het gevaar van rivieroverstroming te verkleinen. Het gaat om het verlagen van de IJsselkade ter hoogte van de Oude IJsselbrug, zodat de rivier meer ruimte krijgt, en het op termijn verhogen van de waterkering. Om deze riviermaatregel technisch goed, tijdig én passend bij de omgeving uit te kunnen voeren, werkt de gemeente nauw samen met de provincie Gelderland, Waterschap Rijn en IJssel, Rijkswaterstaat en ProRail. Gemeente, provincie en waterschap hebben deze samenwerking met de intentieovereenkomst bekrachtigd.

Afstemmen waterkering en herinrichting
Waterschap Rijn en IJssel is verantwoordelijk voor de hoogwaterkering in Zutphen langs de IJssel en zorgt ervoor dat deze aan de landelijke normen voldoet. De gemeente Zutphen gaat de IJsselkade opnieuw inrichten als een mooi visitekaartje voor de stad, met meer ruimte voor wandelaars, fietsers en toeristen. "We willen dit combineren met de noodzakelijke aanpassingen aan de kering. Voor de nieuwe inrichting is een visie opgesteld, waar de provincie Gelderland achter staat. De provincie is ook een belangrijke subsidiegever en toetser van dit programma. Met de intentieovereenkomst geven de drie partijen aan dat ze de verschillende opgaven zo goed mogelijk willen afstemmen. Zo kunnen we gerichter en efficiënter werken. Samen kijken we ook naar de mogelijkheden voor energie- en duurzaamheidsmaatregelen."

Spoor en water
De samenwerking met Rijkswaterstaat en ProRail verloopt de komende tijd via een apart spoor. Zo stemt de gemeente de te nemen maatregelen aan de spoorbrugconstructie af met ProRail. Rijkswaterstaat Oost Nederland ondersteunt de gemeente in de planvorming met expertise op het gebied van rivierbeheer.