Zuthpense scholier gaat naar debatfinale en maakt kans op reis New York

Sterke speech VWO'er Hein Laterveer

Zutphen - Parallel aan de debatwedstrijd Op weg naar het Lagerhuis, konden leerlingen een V-rede uitspreken. Hein Laterveer, 5 vwo-leerling van het Stedelijk Lyceum Zutphen won met zijn V-rede een plek in de landelijke finale.

Met de V-rede krijgen deelnemers de kans om in de voetsporen te treden van grote redenaars.

Het geven van een goede speech vraagt niet alleen een goede voorbereiding, maar ook de uitvoering is cruciaal. De landelijke V-rede opdracht is een onderdeel tijdens de verschillende debatrondes tijdens de provinciale voorronde van Op weg naar het Lagerhuis. Het is zaak om zowel een inhoudelijk sterke speech te verzorgen, alsook de juiste spreker uit het team te kiezen die de speech gaat voordragen.

De speeches worden geschreven op basis van de V-rede opdrachten. De wijze waarop deze speech wordt uitgewerkt of hoe deze wordt voorgedragen staat voor iedere deelnemer vrij. De opdracht: als je 2,5 minuut de wereld mag toespreken, welke boodschap zou je dan willen geven? De boodschap waarmee Hein zijn finaleplaats wist te bemachtigen, ging over de toekomst van de mensheid.

De winnaar mag naar New York om daar zijn speech te houden. Of dit Hein gaat lukken, weten we dit voorjaar tijdens de dag van de grote finale in Hilversum.