De vrijwilligers van de dorpsboomgaard hebben onlangs fruitbomen geplant.
De vrijwilligers van de dorpsboomgaard hebben onlangs fruitbomen geplant. Foto:

Dorpsboomgaard Eefde in wording

Eefde - De eerste veertien fruitbomen zjin geplant op het terrein tussen de Ensinkweg en de Zutphenseweg; de dorpsboomgaard in wording.

Verschillende fruitbomen zijn er geplant, waaronder een paar oude rassen. Op www.boomgaardeefde.nl is te vinden welke rassen er precies zijn aangeplant. Zo is daar de Juttepeer aan te treffen; een perenras dat zelfs al in de Middeleeuwen in deze regio voorkwam. Ook het Sijden Hempje is door de vrijwilligers in deze boomgaard in de grond gezet. Deze appelsoort is oorspronkelijk uit Engeland afkomstig, maar sinds 1700 kwam deze soort al veelvuldig voor in Nederland. Het is een appel die bijna is uitgestorven maar gelukkig weer terug is van weggeweest.

Mede door een bijdrage uit het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij-Fonds, kunnen vrijwilligers nu fruit- en snoei curssen krijgen. Zaterdag 7 maart om 10.00 uur wordt de eerste snoeicursus gegeven in dorpshuis 't Hart, aan de Jolinkweg 2. Na een korte theoretische uitleg, worden de fruitbomen op deskundige wijze, onder handen genomen.

Als u ook als vrijwilliger in deze fraaie boomgaard aan de slag wil helpen, meldt u dan aan via de site of bel even met de organisator, Koos Kemperman, tel.: 06-12332214.