Wim Riefel speelt werk van Bach en Böhm.
Wim Riefel speelt werk van Bach en Böhm. Foto: Gerwin Nijkamp

Open Kerk

Bach/Böhm-concert in de Martinuskerk door Wim Riefel

Warnsveld - Op zondag 1 maart zal clavecinist/organist Wim Riefel weer een Open Kerk concert verzorgen in de Martinuskerk te Warnsveld. Meesterwerken van J. S. Bach en diens leermeester G. Böhm staan centraal. Aan dit concert wordt meegewerkt door Caecilia de Leeuw (blokfluit) en organist Theo Meurs. Aanvang: 20.00 uur.

Op het schitterende Giusti clavecimbel (kopie uit 1695) zal van Böhm diens geliefde Präludium, Fuga und Postludium in g moll en de bekende Suite in F Dur gespeeld worden.

Op het mooie Barok getinte kabinetorgel speelt Riefel de grote Bach partita "Ach was soll ich Sünder machen", zodat de bezoekers de klankkleuren van dit orgel kunnen bewonderen. Caecilia de Leeuw is een veel gevraagd en bekend Barok blokfluitiste. Samen met het orgel speelt zij de briljante Trio sonate in C Dur van Bach. Dit oorspronkelijke werk voor orgel heeft Bach als leermateriaal voor zijn zoon geschreven en wordt vanwege de hoge moeilijkheids graad door menig professioneel organist gemeden.

Daarnaast zal zij ook solistisch werk van Bach spelen. Traditiegetrouw zal er natuurlijk ook weer muziek voor twee orgels uit gevoerd worden. Het volledige originele historische Naber orgel uit 1836 wordt door Theo Meurs bespeeld die speciaal voor dit concert drie werken van Böhm bewerkt heeft voor twee orgels.

Doordat het kabinetorgel verplaatst kan worden en de stemming en toonhoogte van beide instrumenten precies op elkaar zijn afgestemd, ontstaat er een optimale klankversmelting die voor Nederlandse begrippen uniek genoemd mag worden. In het middenschip van de kerk kan men soms niet horen welk orgel er klinkt.