Twee deelnemers aan De Jacht, vorig jaar in Zwolle.
Twee deelnemers aan De Jacht, vorig jaar in Zwolle. Foto:

De Jacht: spel als spiegel

Zutphen - Van 2 maart tot 2 april wordt in heel Nederland het spel De Jacht gespeeld, zo ook in Zutphen, Warnsveld en Eefde. Doel is om eventjes te ondervinden om hoe het is om vervolgd te worden om je geloof. De Jacht wordt georganiseerd in samenwerking met Open Doors, een organisatie die wereldwijd opkomt voor vervolgde christenen.

Wat is De Jacht? Continu op je hoede zijn, niet weten wie te vertrouwen is, en leven onder de altijd aanwezige angst om ontdekt te worden. Met De Jacht nemen christenen in elf plaatsen in Nederland een maand lang de rol aan van een vervolgde christen. Maar tegelijkertijd vervolgen zij zelf ook iemand. Christenvervolging is geen spel. De Jacht is één van de vele manieren om aandacht te vragen voor christenvervolging.

Elke deelnemer krijgt een kaartje met daarop de te vervolgen persoon. Het doelwit weet dat iemand naar hem op zoek is, maar niet wie dat is of wanneer die persoon zal toeslaan. Dat kan op elk moment en op bijna elke plaats zijn. Bij velen veroorzaakt dit een wat onbehaaglijk gevoel, en doet hen beseffen dat de ervaring van heel veel christenen zoveel serieuzer is. Er zijn enkele veilige plaatsen aangewezen waar je niet in je kraag kunt worden gevat. Is het moment van de vervolging daar, dan zegt de vervolger tegen zijn doelwit: "Jij hoort ook bij die Jezus uit Galilea" en naadat het doelwit is beplakt met een sticker waarop 'I love Jesus' staat, is voor hem of haar De Jacht voorbij. De vervolger neemt het doelwit over van degene die hij heeft gepakt. Het streven van de deelnemers is om als enige over te blijven.

Vorig jaar werd De Jacht voor het eerst gespeeld, in Zwolle. 180 Mensen deden mee. Op velen had het een grote impact. Zo vertelt een deelnemer: "Dit spel heeft christenvervolging voor mij heel dichtbij gebracht. Ik ben zo blij dat ik in Nederland leef en niet gemarteld word omdat ik Jezus volg."

Enthousiast geworden en ben je op 2 maart minimaal 16 jaar? Schrijf je dan snel in voor De Jacht. Daar vind je ook meer informatie. Elke deelnemer van 21 jaar en ouder doneert minimaal € 20,-. Deelnemers tussen de 16 en 21 jaar dragen minimaal € 15,- bij. Zo kun je je niet alleen iets voorstellen bij wat vervolgde christenen doormaken, maar help je direct samen met Open Doors christenen in het Midden-Oosten.


www.de-jacht.nl

'Blij dat ik in Nederland woon en niet wordt gemarteld'