Impressie van de vernieuwde IJsselkade, die het aanzicht van Zutphen sterk moet verbeteren.
Impressie van de vernieuwde IJsselkade, die het aanzicht van Zutphen sterk moet verbeteren. Foto: Gerwin Nijkamp

Rivier in de Stad maakt vele

verbindingen mogelijk

Zutphen - De IJssel als verbindende factor. Dat wordt beoogd met het sleutelproject Rivier in de Stad. De mooi meanderende waterweg koppelt bijvoorbeeld de wijk De Hoven met de binnenstad, stedelijk gebied met het platteland en er wordt een link gelegd tussen verleden, heden en toekomst. Het totale sleutelproject bestaat uit acht deelprojecten die de komende jaren ten uitvoer worden gebracht. Deze maand gaat de schop de grond in voor het eerste deel: de herinrichting van de Groenmarkt en Marspoortstraat.

KADER 1: 31 miljoen euro

Behalve voor verbinding moet Rivier in de Stad ook de aantrekkelijkheid van Zutphen vergroten, de lokale economie aanjagen en de (water)veiligheid vergroten. De gemeente Zutphen is opdrachtgever en de provincie en het rijk zijn medefinancier van het project waarmee in totaal 31 miljoen euro is gemoeid. Het rijk neemt 17 miljoen euro voor zijn rekening, de provincie 8,9 miljoen euro en de gemeente zelf 5,1 miljoen euro.

KADER 2: Projecten in project

1. IJsselkade
2. Groenmarkt/Marspoortstraat
3. Riviermaatregelen Oostoever
4. Oude IJsselbrug
5. Wijkontwikkelingsplan De Hoven
6. Groene dorpsranden
7. Tichelbeeksewaard
8. Kanonsdijk/Weg naar Voorst

1. IJsselkade


Nederland en dus ook Zutphen heeft regelmatig te maken met hoog water. Om de veiligheid ook in de komende jaren te garanderen, is verbreding van de IJssel en ophoging van de kades noodzakelijk. In dit project wordt van de nood ook meteen een deugd gemaakt: behalve de maatregelen die worden genomen in het kader van de veiligheid, wordt meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om het aanzicht van de kade te verbeteren en het aantrekkelijker te maken voor wandelaars, fietsers en recreanten. Het wordt een plek om van het uitzicht te genieten, heerlijk te flaneren en een terrasje te pakken. Ook zijn er plannen om energie op te wekken op de plek waar de Berkel in de IJssel stroomt en dit tevens in te zetten voor educatieve doeleinden.

Planning
Mei - december 2015: herinrichting aansluiting Marstunnel
2016 - 2017: herinrichting zuidzijde en rijbaan
2017 - 2019: noordelijke ijsselkade

Wachten op het rijk
Het is momenteel nog afwachten of bovengenoemde planning wordt gehaald. Voor de realisatie van dit project is men namelijk afhankelijk van wetgeving die nog in de maak is. Het rijk bepaalt namelijk hoe hoog de waterkeringen moeten worden, in het geval van Zutphen de damwanden op de kade. Deze normering wordt pas over twee jaar vastgesteld waardoor er vertraging op zou kunnen treden. Wethouder Oege Bosch laat echter weten dat hij hoopvol gestemd is: "We zijn in goed overleg met het rijk en het zou voor alle partijen goed zijn als er voor Zutphen eerder duidelijkheid komt."

2. Groenmarkt/Marspoortstraat

De Groenmarkt en Marspoortstraat moeten het aantrekkelijke verbindingsgebied tussen binnenstad en IJsselkade worden. Rondom de Wijnhuistoren ontstaat een gezellig plein, met plek voor terrassen in de zon. Er blijft ook ruimte voor parkeren.

Planning
Februari 2015:
start voorbereidende werkzaamheden
19 februari: inloopavond voor bewoners/ondernemers
April - juni 2015: herinrichting Marspoortstraat
November 2015 - voorjaar 2016: herinrichting Groenmarkt

3. Riviermaatregelen Oostoever

Aan de oostzijde van de Oude IJsselbrug krijgt rivier meer ruimte. De kade waar waar nu de Havenstraat nog overheen loopt wordt verlaagd. Voor het IJsselpaviljoen langs komt een nieuwe steiger voor voetgangers en fietsers naar de Noorderhaven. Het autoverkeer wordt verderop via de Marstunnel onder het spoor door geleid naar dit deel van Zutphen.

Planning
2015:
technisch onderzoek en voorlopig ontwerp realisatie in samenhang met normering en fasering vanuit het rijk. Zie ook 'Wachten op het rijk'.

4. Oude IJsselbrug

De Oude IJsselbrug vormt de historische verbinding tussen De Hoven en de binnenstad. De brug is aan de Hovense zijde een paar jaar geleden verbreed met een nieuw fietspad. Ook over de boogbrug komt nu een nieuw breder fiets- en voetgangerspand, dat aansluit op de IJsselkade. Zo ontstaat een prettige verbinding tussen de binnenstad, De Hoven en de IJsselkade.

Ook zijn er plannen om de de historie van deze oude brug levend te maken en moet er een uitzichtpunt komen om op de uiterwaarden uit te kijken.

Planning
Maart 2015 - maart 2015:
aanbesteding ontwerpopdracht: vormgeving, licht, technische uitwerking en aansluiting
Juni 2016 - oktober 2016: aanbesteding uitvoering
2017: uitvoering

5. Wijkontwikkelingsplan De Hoven

Met de bewoners van De Hoven werken gemeente en wijkraad aan een ontwikkelingsplan voor de wijk inclusief een agenda voor de uitvoering. Het plan schetst een visie voor de komende tien jaar een omvat plannen voor bijvoorbeeld verkeer en voorzieningen, maar ook voor zorg en ontmoeting.

Planning
Concept wijkontwikkelingsplan (WOP) is gereed
Maart 2015: presentatie WOP
Mei/juni 2015: vaststelling plan door college en raad
Daarna: uitvoering door alle partijen

6. Groene dorpsranden

Een goede overgang naar het landschap en een groene buffer naar de nieuwe rondweg om De Hoven. Dat is wat men wil bereiken met de groene dorpsranden. Het gaat om De Teuge, Groene Wig en Mulderskamp. Daarbinnen is er ruimte voor recreatie door een breder publiek. Bewoners spelen een belangrijke rol bij de invulling van de groene dorpsranden, omdat er ruimte is voor particulier eigendom en initiatief.

7. Tichelbeeksewaard

De Tichelbeeksewaard krijgt meer aandacht als natuur- en recreatiegebied. Mensen kunnen hier recreƫren vlakbij en met zicht op de stad. Er komt ook een voetgangersverbinding met het centrum van Zutphen. Door de realisatie van dit project wordt ook voldaan de provinciale 'groene' opgave. In de Tichebeeksewaard komen wateropgave, cultuurhistorie

Planning
2015: ontwerp inrichtingsplan
2015-2016: vergunningen/beheersovereenkomsten
Vanaf 2016: aanbesteding en uitvoering

8. Kanonsdijk/Weg naar Voorst

De aanleg van de rondweg De Hoven heeft gevolgen voor het verkeer in de wijk. Zo krijgt de Kanonsdijk een nieuwe inrichting: als hoofdroute voor de aansluiting van de rondweg op de brug. Op de Weg naar Voorst verdwijnt het doorgaande verkeer; ook dit vraagt om een herinrichting. Twee nieuwe pleinen - het Hertog van Gelreplein aan de Weg naar Voorst en het IJsselplein nabij het beeld 'De lopende man' - versterken de sfeer en identiteit van De Hoven.

Planning
Tweede helft 2015 - 2016: voorbereiding, ontwerpfase, besteksgereedmaken en aanbesteding
Direct na aanleg rondweg: start uitvoering herinrichting

De nummers op de kaart corresponderen met de deelprojecten.
Visualisatie van de Groenmarkt.
Bovenaanzicht van hoe de IJsselkade eruit komt te zien. Links is de steiger rond de Oude IJsselbrug ingetekend.