De paus is één van de 'gesprekspartners' tijdens De Conferentie.
De paus is één van de 'gesprekspartners' tijdens De Conferentie. Foto: Gerwin Nijkamp

Kunstproject 'De Conferentie' in Zutphen

Bijzondere ontmoeting met mensen die het verschil maken

Van woensdag 4 maart t/m zondag 19 april a.s. vindt in Dat Bolwerck, de nieuwe Ruimte voor Kunst en Gedachten aan de Zaadmarkt 112 in Zutphen, een bijzonder kunstproject plaats. Centraal staat het kunstwerk 'De Conferentie' van kunstenaar Herma Schellingerhoudt.

De Conferentie omvat een twaalftal beelden van onder andere Dalai Lama, Ai Wei Wei, Malala, Paus Franciscus en acht andere persoonlijkheden die een verschil maakten door bestaande gewoonten of systemen te doorbreken.

Samen met Peter de Haan en Gert de Haan (I.E.D) combineert Herma in het project Art 2 print traditioneel werk met de nieuwste ontwikkelingen. Zo maken zij kunst bereikbaar voor iedereen. De portretten zijn (nu alleen nog de Paus) op termijn als 3D sculptuur te verkrijgen, maar ook als live wallpaper voor android smartphones.

De twaalf beelden zijn bijeengebracht aan een ronde tafel met dertien stoelen. De dertiende stoel is voor de bezoeker. Het gesprek komt pas op gang als die plaats ook bezet wordt door ieder die daar gaat zitten en de moed heeft de uitgebeelde persoonlijkheden aan te kijken en met één of meer van hen als het ware in gesprek te gaan over de vraag: "Wat gaat jou aan je hart en wat doe je ermee?"

De bezoekers kunnen op één van de laptops of via het prikbord hun reactie geven, zodat de opbrengst van het kunstproject breed te volgen is.

De beeldengroep wekt op tot nadenken en gesprek. Met jezelf en met anderen. Tijdens de expositie, telkens op een zondagmiddag, organiseert Denkstof Zutphen een 'Gesprek aan de tafel van 12'. Een gast vertelt dan over een persoonlijk, maatschappelijk initiatief. Van de gangmaker van een vernieuwend woonproject tot iemand die zijn rondje hardlopen combineert met het opruimen van zwerfafval.

Expositie, verhalen en gesprekken

Daarna volgt een gesprek onder leiding van een gespreksleider van Denkstof. Per zondag kunnen tien mensen aan het tafelgesprek deelnemen. Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden via info@denkstof.nl.

De expositie duurt van 4 maart t/m 19 april. De openingstijden zijn woensdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. Er is koffie en altijd iemand aanwezig met wie bezoekers over het thema in gesprek kunnen gaan. Op de website is het programma te zien.


www.datbolwerck.nl