Afbeelding
Foto:

'Sommige gedichten sprekend als foto'

Zutphen - Anna Wiersma is de nieuwe stadsdichter van Zutphen. Tijdens de dichtersmanifestsatie die vorige week donderdag in de Buitensociëteit werd gehouden, maakte juryvoorzitter Arnold Gerritsen dit bekend.

"Sommige gedichten zijn sprekend als een foto", sprak Gerritsen. Daarin wordt ook gesproken over de ingetogen humor die Wiersma in haar werk legt. Met name het gedicht Else dat hiernaast staat afgedruk, overtuigde de jury. "Een gedicht dat nu eens een keer niet gaat over historie of over stenen maar dat bestaat uit klanken." Anna Wiersma werd overrompeld door de benoeming maar ergens speelde ook het gevoel dat ze wel eens zou kunnen winnen. Wiersma is van plan om kinderen maar ook ouderen aan het dichten te krijgen en ook beeldende kunst te betrekken bij poëzie. Vrijdagavond is Wiersma voor het eerst te zien bij cultureel café De Avonden in de Wijnshuistoren.

Allerlei theorieën over de kandidaat-stadsdichters deden in de stad de ronde en de namen van Niek Hietbrink en Henk Gombert werden hiebij vaak genoemd. Beide zijn geen onbekenden. Hietbrink is als schrijver, dichter en muzikant actief. Gombert -die naast dichter ook kunstenaar is- won eerder al een landelijke prijs voor een gedicht over Zutphen. De jury zegt in het werk van Gombert 'het intieme, de stadsdichter in spe' te missen maar ook werd gezegd dat hij op een knappe manier heden en verleden aan elkaar verbindt. 'Ritmisch en toegankelijk'. Van het werk van Hietbrink was de jury van mening dat het werk van hem wellicht wat langer had mogen rijpen. Overigens wordt hij gezien als een humorvolle dichter die goed beseft wat de positie van een stadsdichter zou moeten zijn.

De nieuwe stadsdichter werd aan het einde van de manifestatie bekend gemaakt, het overige deel van de avond stond in het teken van het afscheid van Tim Pardijs als stadsdichter.