Buurtpreventieteam Warnsveld
Buurtpreventieteam Warnsveld Foto: Bernadet te Velthuis

Project Buurtpreventie Warnsveld lijkt een succes

Ervaringen en aanbevelingen van
buurtpreventieteam Warnsveld

Warnsveld - Sinds 11 december draait het project 'Buurtpreventie Warnsveld'. Sindsdien zijn de 15 buurtpreventen, al of niet vergezeld door hun buren, regelmatig actief in een aantal wijkjes van Warnsveld. In de donkerste periode van het jaar en op momenten dat inbrekers het actiefst zijn wandelen ze door Warnsveld. U bent ze wellicht al tegengekomen. Op de achterkant van hun reflecterende oranje hesjes staat: buurtpreventie.

Ze wandelen en kijken, maar hebben geen andere bevoegdheid dan u als burger. Ze zijn alert op verdachte situaties en als ze die signaleren bellen ze 112. Of ze bellen bij u aan om u op iets te attenderen. Op 30 januari hadden ze de eerste evaluatiebijeenkomst gehad met de wijkagent in 't Warnshuus.

Ervaringen
Volgens de wijkagent is het project een succes, gezien het geringe aantal inbraken in Warnsveld in de afgelopen periode. De vrijwilligers melden dat ze het leuk vinden om met een buur deze avondwandelingen te maken omdat het meestal erg stil is op straat. Verder blijkt het dat er meer weggetjes, paadjes en donkere plekken zijn in Warnsveld dan men tot nu toe wist. Wat de buurtpreventen wel opvalt is dat vele huizen helemaal donker zijn, soms brandt er één lamp en ook dan is het duidelijk dat er niemand is. Daarmee wordt aan de gelegenheidsinbrekers (en die vormen 80% van het gilde) het sein gegeven dat 'de kust veilig is'.

Aanbevelingen
Een belangrijke aanbeveling is goede verlichting in huis, juist wanneer u er niet bent. Zo zijn er prima schakelklokken die uw afwezigheid op het eerste gezicht verhullen en die zijn zo ingesteld dat ze op wisselende momenten aan en uit gaan. Zo lijkt het of u thuis bent. Zo kunt u zelf een heel eenvoudige bijdrage leveren aan de preventie van inbraken. Wees verder ook alert op het goed afsluiten van uw huis, ook als u thuis bent. Geef potentiële inbrekers geen kans om stilletjes binnen te sluipen en de sleutels (en nog meer) mee te nemen!

Tenslotte nog een aanbeveling: Wees alert op verdachte situaties. Bel de politie als uw onderbuikgevoel u waarschuwt. Achteraf blijkt vaak dat bijna altijd wel iemand een verdachte situatie heeft gesignaleerd, maar helaas aarzelde om de politie te bellen. Dus: bel 112.

Buurtpreventieteam Warnsveld.
Coördinatie: riahagenbeek@live.nl

Geen licht geeft het sein dat 'de kust veilig is'