De eerste stappen zijn natuurlijk al gezet.
De eerste stappen zijn natuurlijk al gezet. Foto: Gerwin Nijkamp

Leerlingen Jan Ligthartschool gaan 'natuurlijk spelen'

Zutphen – De Jan Ligthartschool in Zutphen is woensdag gestart met de eerste werkzaamheden om haar schoolpleinen te veranderen in natuurlijke en avontuurlijke speelpleinen. Wethouder Patricia Withagen gaf samen met leerlingen uit groep 2 het startschot door beukenhagen te planten op het schoolplein aan de Leeuweriklaan.

De openbare daltonbasisschool wil met het project 'Jan Ligthart gaat Natuurlijk Spelen' niet alleen pleinen maken die aantrekkelijk zijn om te zien, maar die ook de fysieke, emotionele en sociale ontwikkeling van leerlingen stimuleren.

Het project omhelst alle drie de pleinen van de school, waarop straks ook kinderen uit de buurt kunnen spelen. "Het is een groot plan en we moeten ergens beginnen," legt projectlid Nadja de Vries uit. "Deze beukenhagen geven het schoolplein direct een andere sfeer. In acht fases werken we het plan uit en plaatsen we alle beplanting, waterwerken, klim- en kijkruimtes en speeltoestellen.

Leerlingen van de Zutphense school namen zelf het initiatief tot het project. "Onze leerlingenraad wilde meer groen op school, "legt schooldirecteur Chris Merkx uit. "Al pratende kwamen we erop uit om alle schoolplein aan te pakken en buitenruimtes te maken waar kinderen tijdens het buitenspelen hun fantasie helemaal de vrije loop kunnen laten. Klimmen, kruipen, klauteren over rioolbuizen, touwen en hokken; het kan straks allemaal. In een groene, veilige en kindvriendelijke omgeving."

Groen Links-politica Withagen onderstreept dat belang: "Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen om vaker buiten te spelen en daarbij een eigen weg te vinden. Lekker vies worden mag gewoon. Ik vind het prachtig om te zien dat hier een project is ontstaan waarin sámen een plan wordt bedacht, dat door veel verschillende groepen ouders en leerlingen zelf sámen wordt uitgevoerd." "Iets waar wij ook ons Dalton-ei in kwijt kunnen: samen planmatig werken," vult Merkx aan. Het project zal vóór de zomervakantie volledig zijn gerealiseerd.