Veel geïnteresseerden kwamen naar de Broodfabriek om de restanten van de praam uit 1647 te bekijken.
Veel geïnteresseerden kwamen naar de Broodfabriek om de restanten van de praam uit 1647 te bekijken. Foto:

Expo opgegraven schip

"Ik vind het heel cool en bijzonder"

Zutphen - De onlangs opgegraven praam uit 1647 was afgelopen zaterdag te bezichtigen voor publiek. Honderden geïnteresseerden lieten zich dat geen twee keer zeggen en kwamen naar de Broodfabriek waar het schip tijdelijk ligt.

"Hoe we het schip het beste conserveren, gaan we uitzoeken, samen met het Nederlands Instituut voor Scheepvaartarcheologie", vertelt stadsarcheoloog Davy Kastelein. De houten restanten van het schip die normaal gesproken worden natgehouden en in plastic bewaard, zijn voor de gelegenheid precies zo gelegd zoals het gevonden is.

Twaalf meter is inderdaad best lang en dat vindt Lhasa (10) ook. Samen met haar moeder wilde ze de gelegenheid niet missen om het schip te komen bekijken. "Ik vind het heel cool en bijzonder. Meestal krijg je zoiets nooit te zien", weet Lhasa. Ze heeft wel eens een hele oude opgegraven vaas gezien maar van zo'n schip is ze best onder de indruk. Lhasa hoopt dat ze het weer kunnen opbouwen zodat het weer te water kan. Inderdaad wordt gekeken of het schip gereconstrueerd kan worden. Misschien niet in het water maar wel in de buurt van de nog aan te leggen Noorderhaven, ziet de dienst Archeologie een mooie prominente plek voor het schip weggelegd.

Meta en Hans Oord staan te discussiëren over het schip. Hans is geïnteresseerd in historische scheepvaart en was pas nog in Harlingen waar het schip van Willem Barentz (1596) wordt nagebouwd. Hans is gefascineerd over de kennis die er toen was en ook in de Broodfabriek valt hem op dat het handwerk van de vaklieden van toen bijzonder knap was. En zo staan er overal groepjes mensen.

Alle documenten van vondsten van de dienst archeologie liggen voorin de ruimte uitgestald op een tafel, een stuk of tien mannen en vrouwen met oranje hesjes loopt rond om vragen te beantwoorden; drie archeologen en zo'n zeven vrijwilligers.

Achterin de broodfabriek een film over de opgraving; een goed georganiseerd evenement. "De meest gestelde vraag is toch wel wat er met het schip gaat gebeuren", vertelt archeoloog Bert Fermin glimlachend. Fermin was betrokken bij het opgraven van de praam maar ook in 2013 toen vlakbij de Broederenkerk de restanten van een Middeleeuws schip werden gevonden. "In Doesburg hebben we onlangs grondwaterbeelden laten maken vlakbij de zij-arm van de IJssel. En het lijk erop dat op die beelden de omtrek van een schip te zien is. Als daar inderdaad iets zit, is de kans groot dat het om een nog ouder schip gaat dan de praam."

Expo praam uit 1647 trekt honderden kijkers