Bestrijding van overgewicht onder de jeugd in de Achterhoek

Regio - Alle gemeenten in de regio Achterhoek hebben de handen ineen geslagen in hun strijd tegen overgewicht bij jeugd. Met de aanpak: Achterhoek in Beweging gaan de acht gemeenten de stijgende trend van jongeren met overgewicht in de Achterhoek aan. De provincie Gelderland stelt hiervoor subsidie van € 300.018 voor Doetinchem en van € 225.738 euro aan Achterhoek Oost beschikbaar. De subsidies worden ingezet voor de gezamenlijke aanpak.

Met deze aanpak moet het aantal jongeren (0 tot en met 19 jaar) met overgewicht worden teruggedrongen. Er worden concrete projecten op scholen en in de wijk gestart, gericht op het stimuleren van beweging en het ontmoedigen van bijvoorbeeld veel televisie kijken, computeren of gamen. Daarnaast is er aandacht voor gezonde voeding en het versterken van opvoedvaardigheden van de ouders.

De jongeren zelf staan centraal, maar ook hun ouders/ verzorgers en de directe leefomgeving, zoals onderwijsinstellingen, sportverenigingen, culturele verenigingen en maatschappelijke en zorgorganisaties spelen een belangrijke rol. Doordat de gemeenten integraal samenwerken wordt de kans op succes vergroot.

Meer bewegen en gezond eten
Een van de speerpunten van de provincie Gelderland uit het programma Gelderland Sport! is een actieve en gezonde leefstijl in het kader van 'preventie overgewicht'. De provincie stimuleert hierbij lokale en regionale initiatieven die elkaar versterken. Het is aan de gemeenten zelf om te bepalen welke methodiek ze hiervoor inzetten. Resultaten worden vervolgens (lokaal) behaald in projecten als 'snoepvrije kassa's', gezonde traktaties op school, 'drink water', pauze-activiteiten, een gezond aanbod in kantines en voldoende fietspaden.