Pionieren vanuit Zutphen

Vorige week kwam ik Mark tegen. Vijftien jaar geleden zaten we samen bij de radiozender Berkelstroom FM en slingerden heel wat lokale informatie de ether in. En anno nu zien we elkaar regelmatig bij ons in de boekhandel.

Mark is tegenwoordig Sales Manager bij een bedrijf van verpakkingsmiddelen in Zutphen. Geen huis tuin en keuken verpakkingen, maar massief kartonnen dozen voor groenten, vlees en vis. In de hele Benelux zijn er slechts een paar bedrijven die deze verpakkingen kunnen produceren. En een zo'n bedrijf staat dus in Zutphen. Deze kartonnen dozen vertrekken vanuit onze stad in een platte vorm naar eindgebruikers over de hele wereld. Bij deze afnemers heeft het Zutphense bedrijf dan weer machines neergezet die het platte karton ter plaatse vouwt en lijmt zodat er stevige dozen ontstaan.

In Duitsland worden deze speciale dozen gebruikt voor wortelen, in het Westland voor prei en in Senegal, Egypte en Marokko voor sperziebonen. En zo zijn er vele telers over de hele wereld die hun hoogwaardige dozen bestellen in Zutphen. Zelfs de meloenenkwekers in Costa Rica zijn vaste klant. Waarin ons klein provinciestadje groot kan zijn.

En natuurlijk wil zo'n dozenfabrikant ook groeien. Nieuwe markten aanboren heet dat in vaktermen. En dat lukt niet altijd op internationale beursen, nee soms moet je ook gewoon het veld in. En zo was Mark onlangs aan het pionieren in Ethiopië. Op een beurs had hij gehoord dat daar heel veel bonenkwekers zaten die alles behalve goede verpakkingen hadden. In de hoofdstad Addis Abeba regelde hij een taxi met chauffeur en een combinatie van gids en tolk en trokken ze met een jeep de velden in. Opzoek naar nieuwe klanten, want de schoorsteen in Zutphen moet blijven roken.

Ook pionierend kwam Mark in Scandinavië waar ze op de visafslag zaten te springen om goed verpakkingsmateriaal. In Zutphen durfden ze de uitdaging wel aan en inmiddels zijn de eerste containers naar het hoge noorden vertrokken. En op dit moment is er een collega van Mark in Turkije. Deze sterk opkomende economie telt veel tomaten- en komkommerkwekers. Misschien valt daar ook nog iets te verkopen.

Maar het gaat natuurlijk niet altijd goed. Uit het onderzoek in Ethiopië bleek dat het lang niet allemaal vlekkeloos verloopt met de betalingen. En er moest veel, heel veel smeergeld betaald worden. En daar hadden ze in Zutphen geen goed gevoel bij. Ethiopië moet dus nog even wachten op die bijzondere verpakkingsdozen uit ons Hanzestadje. En zo pioniert de dozenfabrikant uit Zutphen over de hele wereld.

Dus als u weer eens hoort dat het allemaal niks is in Zutphen, mopper dan niet zondermeer mee. Want we hebben ook nog een aantal hele interessante bedrijven binnen de stadspoorten. En die moeten we vooral koesteren. Ik wenste Mark dan ook veel succes.