De Méra Gipsy Band.
De Méra Gipsy Band. Foto: Bernadet te Velthuis

Gipsy band plengt tranen
uit Transsylvanië

Zutphen- Op zondag 25 januari verzorgt "Podium 't Nut" in Warnsveld (Breegraven 1) een hartstochtelijke muziek- en dansvoorstelling door de Méra Gipsy Band uit Transsylvanië. De Hongaarse volksmuziek van Transsylvanië wordt beschouwd als de allermooiste wat het levende Hongaarse werelderfgoed te bieden heeft.

De band wordt aangevoerd door 'Neti Junior', die in de voetsporen treedt van zijn vader, die 10 jaar geleden overleed en daarvoor al een aantal keren op heeft getreden in het Odeon Podium Wereldmuziek te Zutphen. Verder bestaat de band uit de jonge zangeres Ágnes Hubán, de violist Sanyika Fodor, de altviolist Rudi Tóni en Rudika Tóni, het talent op de contrabas. Speciaal voor deze gelegenheid wordt het geheel opgeluisterd door een bruisend danspaar.

De Hongaarse volksmuziek wordt gekenmerkt door de heftige teksten en de intense emoties, verpakt in warmbloedige akkoorden en gevoelige strijkmuziek. Dit levert hartstochtelijke muziek op, gemaakt door de jongere generatie uit dit afgelegen dorpje in Roemenië.
Méra is namelijk een van de vele Hongaarse dorpjes dat geïsoleerd ligt in het Roemeense landschap. De eigen Hongaarse tradities worden des te meer gekoesterd. De Méra gipsy band speelt in danshuizen, op bruiloften, begrafenissen en oogstfeesten. Hierbij wordt er vaak uitbundig gedanst en gezongen tot in de late uurtjes.

Hongaars Danshuis
Na het concert vindt er een heus Hongaars danshuis plaats, inclusief Hongaars specialiteiten en dranken. Hiervoor moet je wel reserveren. Dit kan telefonisch via 0575-561409 of mail i.lohmann@planet.nl.
De entree bedraagt € 15,- euro. Kinderen van 6 t/m 18 jaar betalen € 7,50 euro. Kom en laat je overrompelen door de eigentijdse Hongaarse volksmuziek.


Meer informatie: www.tanchaz.nl.