OPINIE BbZW:

'Bert Jansen liet partij en kiezers in de steek'

Zutphen - In de zaterdageditie van de Stentor van 20 december presenteerde Bert Jansen zijn nieuwe politieke partij. In de zaterdagkrant van 27 december staat een analyse van de Stentor over de val van Bert Jansen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Het is een pijnlijke geschiedenis voor ons als Burgerbelang, maar om goed aan het nieuwe jaar te beginnen zullen ook wij dit hoofdstuk af moeten sluiten. Daarom bij deze onze reactie op de gebeurtenissen en de breuk met Bert.

Wij hebben veel moeite met de opstelling van Bert dat zijn nieuwe partij een 'doorstart onder een andere naam' zou zijn van Burgerbelang. Hij wil bijna dezelfde naam (BZW in plaats van BbZW) gebruiken en dezelfde kleur. Wat ons echter boos maakte was zijn opmerking dat volgens Bert 'de anderen een andere koers waren ingeslagen'.

Bert Jansen heeft zijn eigen ambities boven Burgerbelang en de belangen van onze achterban gesteld. Daar heeft hij achteraf gezien ook geen geheim van gemaakt. Hij was bereid belangrijke standpunten van Burgerbelang, zoals bijvoorbeeld het Broederenklooster, direct overboord te zetten voor een plek in het college. Toen de fractie niet akkoord kon gaan met het negeren van ons programma heeft hij uiteindelijk alle fractieleden persoonlijk geschorst en geprobeerd monddood te maken. Burgerbelang kon daarom niet deelnemen aan de derde cruciale formatie. De fractieleden moesten noodgedwongen door onder de naam DLP. Met veel pijn en moeite heeft de fractie en het overgrote deel van de leden de partijnaam teruggekregen en zijn we begonnen aan de lange weg om het vertrouwen van onze achterban weer terug te winnen.

Wij hebben altijd vierkant achter Bert gestaan, zijn altijd eerlijk tegen hem geweest en tot op het laatst hebben wij geprobeerd hem binnen de fractie te houden. Maar tijdens de formatie na de gemeenteraadsverkiezingen keerde hij ons en zijn principes resoluut de rug toe. Ook nu zien wij in zijn optreden als onafhankelijke raadsfractie weinig terug van zijn verleden als Burgerbelanger.

Zonder te denken aan de mensen die hij in de steek heeft gelaten begint hij aan zijn zoveelste politieke avontuur met de leugen dat het allemaal aan anderen heeft gelegen. Het is een klap in het gezicht van de mensen die hem steunden, de mensen die ideeën aandroegen waarmee Burgerbelang zich kon profileren, de mensen die op ons stemden en de mensen die op ons rekenden.

Helaas kunnen wij niet om ons verleden en om Bert Jansen heen, maar wij sluiten het nu wel af. In 2015 staat er veel op het spel, een aantal belangrijke dossiers – zoals de decentralisaties in de zorg, het AZC, hoogspanning ondergronds en het cultuurcluster – vragen om al onze aandacht. Wij moeten, politiek gezien, Bert Jansen accepteren maar we zijn het wel aan ons zelf verplicht om eerlijk te zijn. Wij zijn er van overtuigd dat wij als fractie sterker uit dit verhaal zullen komen.

René Sueters
Fractievoorzitter BbZW