Warnsveld in Afrika

Op woensdagmiddag kwam mijnheer Molenkamp in de winkel. Vorige week had hij het Duitstalige blad Geo Special Südafrika bij ons gekocht. Of we er nog twee extra konden bijbestellen, want zijn dochter staat er in. En dan is het natuurlijk altijd leuk om te weten waarom.

Zijn inmiddels 39-jarige dochter, Kim Molenkamp, is opgegroeid in Warnsveld. Vroeger zat ze op de openbare basisschool Welgelegen in ons dorp en daarna op het Stedelijk in Zutphen. Maar kleine Kim werd groot en uiteindelijk streek ze neer in Zuid-Afrika. In het noordoosten van het land, iets boven Swaziland runt ze met haar man de Kurhula Wildlife Lodge. Misschien kent u dat wel, het lijkt een beetje op een Bed & Breakfast maar dan geheel in Afrikaanse stijl. Natuurlijk met een rieten puntdak in de woon- en slaapkamers en een vierkante klamboe over het bed.
Mijnheer Molenkamp liet mij het artikel uit het tijdschrift even zien. Dochterlief staat er met haar man en het lokale personeel prachtig in.
En u zult begrijpen dat zo'n lodge natuurlijk een duidelijke website nodig heeft, want de vele bezoekers komen daar in de wildernis niet spontaan voorbij. De laatste 12 kilometer hobbelt u dusdanig over een zandpad dat een stevige terreinwagen aan te bevelen is.

's Avonds surfte ik naar de website van de lodge. Het Afrikaanse gastenverblijf staat direct aan de olifantenrivier die vanuit Zuid-Afrika naar het Krüger Nationaal park stroomt. En via het stromende water komen dan ook vele soorten dieren voorbij. Een van de foto's op de site laat zien dat een tiental olifanten op enkele meters van het terras staan, dat er spontaan een nijlpaard komt baden en verschillende impala's water komen drinken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de brutale apen, giraffen en antilopen.
Op een filmpje op de website laat de Warnsveldse Kim iedereen zien wat er zoal te beleven valt in het land van 'the big five'. En helemaal leuk is het filmpje over een kleine zebra in de keuken van de lodge. Het zebra-jong krijgt een fles melk en een minicursus Nederlands met de woorden 'bijna klaar' en 'even wachten'.
Nu lopen in dat gebied heel veel vredelievende dieren rond, maar natuurlijk ook een aantal gevaarlijke rovers.

Zo zien ze er regelmatig luipaarden, leeuwen en buffels. Op zich is dat geen probleem voor onze oud-plaatsgenoot en haar partner. Want tot op heden zijn alle gasten weer veilig thuisgekomen. Behalve dan de hond die even bij de rivier water ging drinken…
Maar let nog even op voor u gaat boeken voor een stukje Warnsveld in Afrika. Want op de website staat: Verblijf op eigen risico.
Ach, misschien kunt u maar beter hier blijven. In het Warnsveldse bos is het ook best leuk.