Liggen op dit dak in de toekomst uw zonnepanelen?
Liggen op dit dak in de toekomst uw zonnepanelen? Foto: Alice Rouwhorst

Gezocht: Ledencertificaathouders

Groene energie via de Energiecoöperatie

Wichmond/Vierakker – In de week voor kerst afgelopen jaar is in Wichmond een bijeenkomst geweest van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker waarin de aanwezigen tekst en uitleg kregen over een op te richten energiecoöperatie in Wichmond en Vierakker. Deelnemers kopen zonnepanelen die op een ander dak staan, bijvoorbeeld omdat hun eigen dak qua ligging niet geschikt is. Dit scheelt niet alleen in de eigen portemonnee maar draagt, via een dorpsfonds, ook bij aan de leefbaarheid in het dorp.

Via deelname in de coöperatie koop je dus groene stroom, maar via een ander dak. De bedoeling is dat de panelen op de sporthal De Lankhorst en op de basisschool de Garve komen te liggen. Het enthousiasme was groot en inmiddels hebben dertig belangstellenden een intentieverklaring ondertekend waarin zij aangeven één of meerdere zonnepanelen te willen kopen.

Subisidie veilig stellen
Dit project kan uiteraard niet van de grond komen zonder kosten te maken. Deze probeert de vijfkoppige werkgroep zo laag mogelijk te houden. Bij minimaal vijftig leden betaald de provincie Gelderland een kwart van de aanlegkosten. En deze subsidie heeft de werkgroep sowieso nodig om het project van de grond te krijgen. Nog zeker twintig deelnemers zijn dus nodig om de subsidie en daarmee de energiecoöperatie veilig te stellen.

Deelname kan al vanaf één zonnepaneel, die staat gelijk aan één certificaat. De kosten hiervan heeft de werkgroep op 230 euro begroot.

Ledencertificaathouders niet alleen uit Wichmond en Vierakker
Bij wet is bepaald dat alleen particulieren, zzp'ers of ondernemers op hun particuliere adres kunnen deelnemen en woonachtig moeten zijn in een bepaald gebied, de zogenaamde postcoderoos. Voor de energiecoöperatie Wichmond-Vierakker gaat dat om woonadressen in het postcodegebied 7207, 7223, 7233, 7234, 7251 en 7255.

Bij verhuizen uit dit gebied zijn de ledencertificaten overdraagbaar aan anderen die woonachtig zijn in de postcoderoos of aan de nieuwe bewoners van het huis. De initiatiefnemers hopen dat naast inwoners uit Wichmond en Vierakker ook bewoners uit Vorden, Baak, Hengelo of Zutphen certificaten kopen.

Informatie voor belangstellenden
Als u belangstelling heeft om deel te nemen in dit project, vragen heeft en/of meer informatie wil kunt u een mail sturen naar secreatriaat@wichmondvierakker.nl. U ontvangt dan een uitgebreide informatiefolder en een intentieverklaring. Wilt u een mondelinge toelichting, dan kan dat ook.

U kunt via het mailadres een afspraak maken met Rob Schouten of Wim Dijkstra, respectievelijk voorzitter en secretaris van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker en participerend in de werkgroep Energiecoöperatie.