Tim koos zelf de artiesten voor zijn afscheidsmanifestatie. Foto: Frank Boots
Tim koos zelf de artiesten voor zijn afscheidsmanifestatie. Foto: Frank Boots Foto: Frank Boots

Oude en nieuwe stadsdichter

Zutphen - De laatste keer dat Tim Pardijs in zijn rol als stadsdichter optreedt is op donderdagavond 29 januari. Pardijs neemt dan na twee jaar afscheid als poëtisch gezicht van de stad en maakt plaats voor zijn opvolger.

Wie dat wordt, weet in ieder geval Tim zelf, die als stadsdichter plaats heeft in de jury die verder bestaat uit Irene Bennink, Wibo Kosters en Lisette Lagerweij. Aan het eind van de avond maakt juryvoorzitter Arnold Gerritsen bekend wie de de stadsdichter wordt voor de periode 2015-2017. Henk Gombert, Niek Hietbrink en Anna Wiersma zijn de drie genomineerden. Stichting Dichter bij Zutphen heeft rond de opvolging een manifestatie georganiseerd in de Buitensociëteit die om 20.00 uur van start gaat.Tim opent de avond, die gepresenteerd wordt door Meike Wesselink, met een openingsgedicht. De artiesten die de verdere avond vullen, zijn op Tims verzoek uitgenodigd en behoren tot zijn persoonlijke favorieten.

Hongerlief is een duo dat bestaat uit singer-songwriter Paul van Doren en contrabassist en trompettist Niek Hietbrink. Hietbrink, voor de goede orde, is een van de genomineerde stadsdichters. Wie goed luistert zal de poëtische teksten van de kandidaat-stadsdichter horen maar ook Paul van Doren is verantwoordelijk voor een aantal stemmige teksten in de door de heren zelf gecomponeerde muziek.

Ingmar Heytze komt voordragen uit zijn werk. Heytze was van 2009 tot 2011 zelf stadsdichter van Utrecht. Naast dichter - hij publiceerde elf bundels- is Heytze schrijver, columnist (onder andere voor Volkskrant en Onze Taal), performer en presentator. Onlangs kwam zijn bundel De man die ophield te bestaan uit, geheel gewijd aan Heytzes nieuwe ervaringen als vader. Mogelijk draagt de dichter deze avond hieruit voor. Heytze is gewend om grote podia te betreden; hij stond onder meer op Crossing Border en Lowlands.

Het officiële gedeelte beslaat de wisseling van de wacht. Pardijs sluit af met een optreden en de nieuwe stadsdichter maakt met zijn openingsvoordracht zijn debuut.

Tims afscheidsbundel Alsof de stad van mij is, wordt ter afsluiting aan de burgemeester overhandigd en kan gesigneerd en wel voor 7 euro worden gekocht. Kunstenaar en typograaf Peter Kalkowsky maakte een aantal illustraties voor de bundel. Boekhandel Someren & Ten Bosch heeft de bundel na de manifestatie in de schappen liggen. Kaarten voor de manifestatie kosten 6 euro en zijn te koop bij Van Someren & Ten Bosch. Entreebewijs kunnen ook 's avonds bij de ingang van de Buitensociëteit worden gekocht.

Persoonlijke favorieten van een stadsdichter

Tim zelf kijkt dankbaar terug op zijn stadsdichterschap en verwacht voorlopig niet meer voor zulke volle zalen te staan als afgelopen tijd. Wèl blijft de woordkunstenaar, die ook eindredacteur is bij de Doetinchemse Weekkrant, schrijven en ook blijft Tim te zien als dichter bij nieuwscafé Stroom. Het beste gedicht dat hij als stadsdichter schreef, is volgens Tim zelf het nieuwjaarsgedicht Zelfportret als 2014. De belangrijkste actualiteiten van het afgelopen jaar worden hierin scherp neergezet. Een van de laatste regels van het gedicht luidt: "Ik ben degene die vertrekt, maar er is iemand die mij opvolgt". Refereert hij daarbij aan het nieuwe jaar of aan zijn afscheid als stadsdichter? Hoe dan ook, gauw vergeten wordt Tim niet. In de kademuur van de nog aan te leggen haven in de Noorderhaven komt een mooie strofe ter herinnering van de stadsdichter van 2012-2014.