De winnaars van de eerste Ton ten Have Wisselbokaal.
De winnaars van de eerste Ton ten Have Wisselbokaal. Foto: Gerwin Nijkamp

Arjel de Vries en Gerke Wunderink

winnen Ton ten Have wisselbokaal

Vorden - Tijdens de 34e editie van de Oudejaars Crossloop op zaterdag 27 december werd voor het eerst de Ton ten Have Wisselbokaal uitgereikt aan de snelste man en vrouw op de vijftien kilometer. Ton ten Have stond ruim tien jaar geleden aan de basis van de hardloopgroep 'Runners Vorden' en aan die van de huidige organisatie van de Oudejaars Crossloop. De wisselbeker werd voor het eerst gewonnen door aan Arjel de Vries en Gerke Wunderink.

Nadat Johan Pardijs en enkele andere enthousiaste leden van de Vordense Rijwiel en Tourclub (VRTC) de 8 Kastelenrijder 25 jaar de Oudejaarscross hadden georganiseerd, wilden zij het stokje overgeven.

Ton ten Have was een van de mensen die de handschoen opnam en is sindsdien bij de organisatie betrokken geweest. Het bestuur van de Oudejaars Crossloop Vorden heeft gemeend dat de naam Ton ten Have, gezien zijn grote bijdrage aan de hardloopsport in Vorden, een speciaal plaatsje verdiend in de Vordense atletiekwereld.

Ton te Have heeft regionaal naam gemaakt door zijn ongelooflijke wedstrijdhardheid. Ondanks het feit dat hij door een ernstig ongeluk een behoorlijke tijd letterlijk 'uit de running' was, heeft hij op 62e jarige leeftijd zijn 62e marathon voltooid. "Voorlopig loop ik 1:1. Maar daar zal het niet bij blijven", gaf hij zelf aan.

Ton ten Have is dus een echte Vordense hardloper en een echte lange afstandloper. Daarom werd de wisselbokaal die zijn naam draagt uitgereikt aan de snelste Vordense hardloper en hardloopster op de langste afstand van de Oudejaars Crossloop: de vijftien kilometer. De wisselbokaal werd uitgereikt aan Arjel de Vries en Gerke Wunderink.

Arjel de Vries finishte met een netto eindtijd van 1.02.54 op een mooie negende plaats bij de mannen in een veld met 78 deelnemers.

Gerke Wunderink deed het relatief nog iets beter. Met haar eindtijd van 1.10.15 was ze niet alleen de snelste Vordense vrouw, ze was ook nog eens overall de tweede finisher van de vrouwenwedstrijd op vijftien kilometer.

De organisatie is trots op deze twee Vordense atleten die de Ton ten Have bokaal de eerste keer dat deze is uitgereikt direct al veel glans hebben gegeven.