In totaal deden 531 lopers mee aan de Oudejaars Crossloop.
In totaal deden 531 lopers mee aan de Oudejaars Crossloop. Foto:

531 deelnemers aan de start van 34e editie

Deelnemers flink aan het ploeteren tijdens zware Oudejaars Crossloop Vorden

Vorden - Het was één van de zwaarste edities ooit. Door de regen en natte sneeuw waren de bospaden glibberig en de boomwortels verraderlijk. De krachtige noordoostenwind sneed de adem af. Maar ondanks dit alles gingen zaterdagmiddag 27 december vanaf sportpark 't Grote Veld van voetbalvereniging Vorden maar liefst 531 deelnemers van start voor de 34e editie van de Oudejaars Crossloop Vorden. Afkomstig uit heel het land en zelfs enkele Belgen schreven zich in.

De vrijwilligers van Stichting Oudejaars Crossloop Vorden en Runnersgroep Vorden waren op de laatste zaterdagmorgen van 2014 al vroeg in touw om in de natte sneeuw het parcours in de bossen van natuurgebied Het Grote Veld tussen Vorden en Lochem uit te zetten.

André Siemerink zorgde voor een zeer origineel startschot. Perfect getimed op commando van de jarige commentator Theo Lam bracht hij de carbidbus driemaal tot 'ontploffing'. Immers de Oudejaars Crossloop Vorden telde drie afstanden: vijftien, tien en vijf kilometer.

Edwin Wissema van AV De Liemers uit Didam zorgde op de tien kilometer voor een nieuw parcoursrecord (36.18) gevolgd door David Klein uit Vorden: 36.58. Bij de vrouwen won Dorothé Vrieze uit Zelhem de tien kilometer (46.00) gevolgd door Els Berenpas uit Vorden (47.46). De vijftien kilometer werd bij de mannen een prooi voor Remi Rondeel uit Zelhem (57.18) gevolgd door Remy Brunsveld uit Barchem (58.11) en Ab Reurslag uit Almen (58.11). Saskia Schutte uit Veessen (1.06.06) won de vijftien kilometer bij de vrouwen op afstand gevolgd door Gerke Wunderink uit Vorden (1.10.15). Op de vijf kilometer eiste het Hanzesport Runner Top Team (HRTT) onder leiding van trainer Herman IJzerman het volledige erepodium voor zich op: Andu Vollema (15) uit Zutphen, Vincent Maalderink uit Warnsveld en Ibrahim Abdiali (13) uit Zutphen. Het drietal deed niet veel voor elkaar onder en zette de rest van het deelnemersveld op grote achterstand. Hardlopen zit van nature in hun genen. Abdu Vollema is geboren en getogen in Ethiopië en Ibrahim Abdiali in Somalië. Vincent Maalderink nam al snel na de start de kop en Andu Vollema wist in zijn spoor goed te volgen. Ook Ibrahim Abdiali mengde zich in de voorste gelederen. Na ruim drie kilometer voerde Andu Vollema het tempo op en wist hij Vincent te passeren. Geleidelijk bouwde hij zijn voorsprong uit. Vincent ondervond de nodige hinder van het parcours, waar Andu Vollema lichtvoetig zijn ritme hoog wist te houden. Met slecht enkele seconden boven het parcoursrecord ging Andu (17.01) juichend en zegevierend over de finish. Vincent Maalderink stelde de tweede plaats veilig (17.19). Ook Ibrahim Abdiali leverde een indrukwekkende prestatie om op 13-jarige leeftijd de derde plaats op te eisen (18.03). Alle lopers van het HRTT zijn lid van Atletiek Vereniging Hanzesport Zutphen en worden professioneel en op een verantwoorde manier begeleid. De doelstelling van HRTT zijn het faciliteren en stimuleren van talenten in de loopsport.

Na de loop van 2008 werd besloten de opbrengst van de Oudejaars Crossloop te doneren aan een sportgerelateerd goed doel dat plaatselijk of regionaal gebonden is: Spieren voor Spieren en Kanjers voor Kanjers. In de afgelopen jaren konden respectievelijk 2370, 1300, 1992, 2396 en 2426 euro gedoneerd worden aan de goede doelen. Hoeveel de donatie eind vorig jaar bedroeg kon de organisatie ter monde van Wilbert Menkveld begin dit jaar nog niet kenbaar maken.