36 vrijwilligers van YMCA werden verrast door de uitreiking van de jongerenprijs.
36 vrijwilligers van YMCA werden verrast door de uitreiking van de jongerenprijs. Foto: Meike Wesselink

Uitreiking Meander en Jongerenprijs

Zutphen - Jaarlijks wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie een prijs uitgereikt aan een inwoner als dank voor de inzet voor de gemeente.

Dit keer ontving het echtpaar Smeerdijk de Meander, zoals de prijs heet. Het beeldje, gemaakt door kunstenaar Maité Duval, een insigne voor beiden en een oorkonde ontving het stel voor de grote hoeveelheid activiteiten waarvoor de twee zich hebben ingezet. Het behoud van het Warnshuus, het burgerloket, het comité Warnsveld Zelfstandig is maar een kleine greep hieruit. Tegelijkertijd met de Meander wordt tijdens de receptie ook een Jongerenprijs uitgereikt met hetzelfde achterliggende idee als de meander. 32 jonge vrijwilligers, aangesloten bij YMCA werden afgelopen maandag onder vals voorwendsel naar de Burgerzaal gelokt om de prijs in ontvangst te nemen. YMCA organiseert jaarlijks een zomerkamp voor basisschoolleerlingen. De stichting hanteert als voorwaarde dat het kamp voor iedereen toegankelijk moet zijn. De kosten zijn erg laag maar de samenwerkende kerken springen financieel bij als alsnog blijkt dat de kosten niet gedragen kunnen worden. "Op 18 januari vergaderen we over het nieuwe thema van het zomerkamp en daar kijken we erg naar uit", aldus een enthousiaste voorzitter Roel van Agtmaal. "Vorig jaar hadden we zeventig vrijwilligers die meewerkten aan het kamp en ook dit jaar hopen we weer op veel hulp." Aanmelden kan via: ymca-zomerfestival.nl Overigens deden vorig jaar 225 kinderen mee aan het populaire kamp.

Wim Smeerdijk dacht dat hij alle onderscheidingen zo'n beetje wel had gehad - eerder al een speldje van de gemeente Warnsveld en in 2001 een lintje- en was samen met zijn vrouw Hennie compleet verrast met de uitreiking, zo vertelt hij. Het echtpaar gaat ieder jaar naar de nieuwjaarsreceptie omdat ze er veel mensen kennen uit het verenigingsleven maar deze editie was voor het stel wel een heel bijzondere. Tijdens de uitreiking kon Hennie Smeerdijk het niet laten om met de nodige humor nog even duidelijk haar mening te geven over het samengaan van Warnsveld en Zutphen.