Onder toeziend oog van Michel Groothedde neemt dendro-chronoloog Sjoerd van Daalen monsters van het scheepshout
Onder toeziend oog van Michel Groothedde neemt dendro-chronoloog Sjoerd van Daalen monsters van het scheepshout Foto: Bernadet te Velthuis

Blablabla

Met onze collectie kunnen we het hele verhaal van Zutphen vertellen

Zutphen - Als het aan Michel Groothedde ligt, krijgt het zeventiende eeuwse schip dat twee weken geleden gevonden werd bij graafwerkzaamheden op de Mars, een plek in het nieuwe stadsdeel de Noorderhaven. De stadsarcheoloog ziet mogelijkheden om het twaalf meter lange schip te reconstrueren en hoopt dat het –net als de oude vestingwerken die in 2012 al werden blootgelegd op De Mars- een zichtbare plek krijgt in de nieuwbouwwijk.

"Door de verschillende tijdvakken die dan in de wijk zichtbaar worden, krijgt zo'n nieuwe wijk een eigen identiteit", aldus de oudheidkundige. Er bestaat een grote kans dat de Zutphense archeologieafdeling –samen met de Zutphense musea- straks een eigen plek krijgt in de oude hof van Heeckeren aan het 's Gravenhof maar Groothedde gelooft niet dat het schip daar tentoongesteld zou moeten worden. "Als het er eenmaal staat is het niet meer zomaar meer te verplaatsen, daarvoor is het te kwetsbaar". Wel ziet Groothedde voor de afdeling op de 's Gravenhof een rol weggelegd om het verhaal achter het schip te vertellen. Het verhaal waarvan steeds meer aan de oppervlakte komt. "Van het tabakspijpje dat we op de bodem van het schip vonden, weten we nu dat het uit 1630, 1640 komt, de vermoedelijke datum waarop het schip zonk. Verder zijn we op zoek in de stedelijke rekeningen uit de zestiende en zeventiende eeuw, die in het Regionaal archief liggen", vertelt de gepassioneerde stadsarcheoloog. "Door de plek waar we het schip hebben gevonden, in de zeventiende eeuw een dode tak van de IJssel, vermoeden we dat het schip is ingezet voor het vervoer van vee maar zo'n schip heeft natuurlijk nooit maar één functie gehad. Om het bouwjaar te achterhalen, zoeken we samen met de dendro-chronoloog naar de meest recente jaarringen van het hout. Daarvoor zijn we op zoek naar stukken spinthout, het hout dat tegen de bast aanzit." Het lijkt haast recherchewerk waarover Groothedde het heeft. "Dat is ook een beetje zo. Archeologie is een heel dynamisch vak,iets dat we in het museum straks goed kunnen laten zien."