Van alle brieven die Altena schreef, bewaart hij de documenten en dat levert flinke stapels papier op.
Van alle brieven die Altena schreef, bewaart hij de documenten en dat levert flinke stapels papier op.

Vanaf '89 betrokken bij Roemenië

Kinderen in Satumare (KIS) bestaat 25 jaar

"Toen Annie Brouwer-Korf burgemeester van Zutphen was, toen werd er nog wat gedaan voor de mensen in Roemenië. " Johan Altena denkt terug aan de tijd dat hij met zijn stichting Kinderen In Satumare (KIS) samenwerkte met de gemeente. Het is inmiddels vijfentwintig jaar geleden dat Altena zijn eerste inzamelingsactie hield voor Satu Mare, de Roemeense zusterstad van Zutphen.

Heel wat inzamelingsacties heeft hij in al die jaren opgezet en heel wat heeft hij voor elkaar gekregen ten behoeve van kinderen, gezinnen en ouderen in Roemenië. "Vijfenvijftig keer ben ik met mijn auto op en neer gereden naar Roemenië en ik heb daar heel wat meegemaakt. Als mensen echt helemaal niets meer hebben, doen ze de gekste dingen uit nood. Dat werkt nu eenmaal zo." Ook deze kerst houdt Altena weer een geldinzamelingsactie maar ook in Nederland is het merkbaar crisis. Er wordt minder geld gegeven en ook de gemeente is gestopt met subsidiëren. "Met de tweeduizend euro die we voorheen van de gemeente kregen, konden we heel wat doen. We hebben geholpen om kindertehuizen op te zetten en te onderhouden, voor gezinnen hebben we de leefomstandigheden aanzienlijk kunnen verbeteren, we hebben gezorgd dat kinderen naar school kunnen, sanitaire voorzieningen hebben we gebouwd, noem maar op", herinnert Altena zich. Moe gestreden is Altena nog lang niet maar even in de auto stappen om naar Roemenië te gaan, zal hij ook niet gauw meer doen. "Liever bespaar ik op de kosten van de reis en maak ik het geld zo over. Het rare is dat ze in Roemenië inmiddels ook een stapje verder zijn maar dat we hier in Nederland denken dat ze nog steeds speelgoed en kleding nodig hebben. Wat ze echt nodig hebben om verder te komen, is geld. Om het onderwijs te verbeteren, een fatsoenlijke elektriciteitsnetwerk aan te leggen, fatsoenlijke toiletten. De eerste noodhulp is echt niet meer nodig."

Vanaf '89 is Johan al betrokken bij Roemenië. De val van de muur maakte hij mee maar ook de onrust die dat in Oost-Europa met zich meebracht en de executie op Ceaucescu. "Toen hij nog dictator was, bestond er helemaal geen armoede, dat is in ieder geval de indruk die Ceaucescu wilde wekken. Opeens kwam dat allemaal aan de oppervlakte. En nu Roemenië is aangesloten bij de EU, zie je ook schrille contrasten. Ze hebben daar ook ALDI en Liddl en de prijzen zijn hetzelfde als bij ons maar de lonen zijn een stuk lager, 350 euro per maand." Van alle brieven die Altena schreef en advertenties die werden gepubliceerd, bewaart hij de documenten en dat levert flinke stapels papieren op. Per mail onderhoudt hij het contact met Roemenië. Op zolder staat nog steeds de zendapparatuur waarmee hij vroeger communiceerde. Zijn werk zit er nog lang niet op. Johan ziet duidelijk resultaat bij de gezinnen die hij hielp en waarmee hij nog steeds contact heeft. "Die kinderen van toen die nu een jaar of dertig zijn en zelf een gezin hebben, hebben het heel wat beter voor elkaar maar er is nog steeds zoveel te doen daar", verzucht de hulpverlener. Verderop in Contact vindt u de oproep van Johan Altena en contactgegevens.

"Die kinderen van toen die nu een jaar of dertig zijn en zelf een gezin hebben, hebben het heel wat beter voor elkaar maar er is nog steeds zoveel te doen daar", verzucht de hulpverlener. Verderop in Contact vindt u de oproep van Johan Altena en contactgegevens.ar s nog steeds zoveel te doen daar", verzucht de hulpverlener. Verderop in Contact vindt u de oproep van Johan Altena en contactgegevens.ar s nog steeds zoveel te doen daar", verzucht de hulpverlener. Verderop in Contact vindt u de oproep van Johan Altena en contactgegevens.ar s nog steeds zoveel te doen daar", verzucht de hulpverlener. Verderop in Contact vindt u de oproep van Johan Altena en contactgegevens.ar

Afbeelding