Weer een week verder

Toldijk - Dinsdagavond 16 september was het zover: de officiële opening van de dorpsbibliotheek in Toldijk, gevestigd in J.J.C. Flophouse. Ria van Malsem bedacht de naam Flopbieb en zij mocht daarom het grote lint doorknippen. Na bijna 40 jaar is de bibliotheek terug in Flophouse.

Namens de vrijwilligers van de bibliotheek heette Olga Monshouwer de aanwezigen van harte welkom. Wethouder Arno Spekschoor en kerncontactfunctionaris Nienke Droppers waren er namens de gemeente. Het was een gemêleerd gezelschap, jong en oud was aanwezig. "We hebben heel veel boeken gekregen en ik wil iedereen die er aan mee heeft gewerkt bedanken." Ria van Malsem, die de naam Flopbieb bedacht, werd uitgenodigd om de openingsceremonie te verrichten. Met een enorme schaar knipte ze het lint door, waarvoor ze een groot applaus kreeg. "Succes allemaal met de bibliotheek." Gerrit Garritsen sprak namens Toldieks Belang het gezelschap toe. "Het is een aanwinst voor Toldijk dat we zelf een bibliotheek hebben. Dat heeft te maken met de saamhorigheid in Toldiek, dat is gewoon super, 100%. We moeten het zien als een sociaal gebeuren, dat de mensen hier op dinsdagavond willen komen om een boek te halen of ruilen. Dan kan het zijn dat ze er om twaalf uur nog zitten, want het is natuurlijk enorm gezellig." Namens Toldieks Belang gaf hij aan de bibliotheek een cadeau: 'Tante Rikie's Onmundig Mooie Verhalenboek'. In het Achterhoeks dialect, want daarvan zijn er de minste boeken gebracht. "Mensen geven die boeken niet weg," legt Gerrit uit. Hij las tot slot het kortste verhaaltje uit dit boek voor.

Een stukje geschiedenis
Aan de Zutphen-Emmerikseweg stond vroeger de School met de Bijbel. Aan de school was een ruimte gebouwd, Het Gebouw. Hier kwamen onder andere de Christelijke Jonge Mannen Vereniging (CJMV) en Christelijke Jonge Vrouwen Federatie (CJVF), in 1965 samengevoegd tot Christelijke Jongeren Vereniging (CJV), bijeen. Toen de school en Het Gebouw moesten worden afgebroken, moesten de jongelui op zoek naar een ander onderkomen. Dat lukte! De boerderij werd in februari 1973 gekocht. Vent fugitatem seque est odi quas volupta diae sum velectatis quati tescium recum hilisquias sequunto testo bla adit, sum ilitis dolorest im quiae doluptatis nisquis dusdae rest labore molorest eos dolor aut ut ditatur, quo con reptate mquatur eritati onempel luptatias dolo delibuste pelessit, simpore modipienis aut vel imentis aliquasitam Ecae prae molore, cus eostinu llandit aut parianduci dolore ssincit.Namens Toldieks Belang gaf hij aan de bibliotheek een cadeau: 'Tante Rikie's Onmundig Mooie Verhalenboek'. In het Achterhoeks dialect.