Kinderen ploeteren door de modder
Kinderen ploeteren door de modder Foto: Gerwin Nijkamp

Opbrengst naar KWF

Vorden komt in beweging tijdens BlubberRun

Vorden - Gezond leven en voldoende te bewegen, we weten allemaal dat het belangrijk is, maar hoe het in de praktijk te brengen, blijkt soms lastig. De Dorpsdag 'Vorden in Beweging' op zaterdag 11 oktober brengt daar verandering in. Door middel van workshops worden inwoners van alle leeftijden in contact gebracht met tal van sportieve, creatieve en culturele activiteiten in de buurt.

De organisatie is in handen van Beweeg Wijs, Basisschool Het Hoge en Kinderopvang Avonturijn die samen met andere verenigingen en andere instanties deze dag op poten hebben gezet.

Op Integraal Kind Centrum (IKC) 't Hoge vindt sinds enkele al jaren een succesvolle samenwerking plaats tussen de drie organiserende partners, waarbij gewerkt wordt aan een rijke en gezonde schoolomgeving.

Uitgangspunt hierbij is een integrale, duurzame aanpak van jeugdgezondheid op de basisschool waarbij gericht gewerkt met een onderwijsprogramma van Beweeg Wijs en Leef Wijs. Daarbij staan gezonde voeding en voldoende beweging voor elk kind centraal staat. Het Beweeg Wijs concept vormt met GKGK (gezonde kinderen in een gezonde kind omgeving) het hart van de ontwikkelingen.

Subsidie

Met een speciale subsidie vanuit de rijksoverheid en de gemeente Bronckhorst zijn er combinatiefunctionarissen aangesteld. Zij verzorgen de extra beweeglessen onder en na schooltijd, zij verzorgen de leefstijllessen in samenwerking met de GGD en zij vormen ook een zogenoemd wijk-beweegteam

Het Hoge is zaterdag het middelpunt van de activiteiten, maar ook bij onder andere de ijsbaan, Indoor Sport Vorden en in het kulturhus zijn diverse workshops. De start is om 10.00 uur op basisschool Het Hoge. Het programma eindigt om 14.00 uur. Vrije inloop tussendoor is ook mogelijk. De spetterende opening van dit festijn wordt om 10.15 uur verricht door wethouder Jan Engels. Om 10.30 uur gaan alle activiteiten vervolgens van start. Om 12.00 uur is er een gratis, gezonde lunch.

Deelnemers aan de Dorpsdag kunnen aangeven welke activiteiten zij graag terug willen zien. Aan de hand daarvan wordt samen met de combinatiefunctionarissen, de verenigingen en organisaties een speciaal wijkprogramma opgesteld. Daardoor blijft Vorden ook na de Dorpsdag in beweging.