Mounira (l), Sawang en Fadi (r) in de expositieruimte aan de Groenmarkt. Foto: Meike Wesselink
Mounira (l), Sawang en Fadi (r) in de expositieruimte aan de Groenmarkt. Foto: Meike Wesselink

Bij Modka Beirut is het mogelijk om de hele wereld tot je te nemen

Algemeen

ZUTPHEN - De leukste ontmoetingen ontstaan vaak als je het niet verwacht. Op dat gegeven is het schrijvers- en kunstenaarscollectief Modka Beirut aan de Groenmarkt 24 gestoeld. Zaterdag 27 november tussen 13.00 uur en 18.00 uur kun je deze sfeer zelf komen proeven tijdens de expositie van de Burmese kunstenaar Sawangwongse Yawnghwe.

Door Meike Wesselink

Sawang woont met zijn gezin in Zutphen maar groeide op in Canada. Zijn grootvader was de eerste democratisch gekozen president van Burma (1948-1959). Hij stierf onder druk van de militaire junta in de gevangenis. Sawangs vader koos het pad van de rebellie, een pad dat grootvader nooit zou hebben goedgekeurd. Het liet Sawang achter met vragen als: wat is goed en wat is fout? Waar kom je vandaan en wie ben je nou eigenlijk? Begin dit jaar nam de militaire junta opnieuw de macht in de voormalige Britse kolonie, ook wel bekend als Myanmar. Opnieuw vielen er meer dan duizend doden. 

Voor Sawang aanleiding om een serie werken te vervaardigen, die veel weg hebben van pamfletten en die nu te zien zijn bij Modka Beirut. Sawang vertelt graag over de symboliek erachter en over het bijzondere land waar verschillende etnische minderheden op geheel eigen wijze als sinds 1948 vechten tegen de junta. Een aangrijpende ver-van-ons-bed-show die met de expositie opeens wel heel dichtbij komt.

Thema’s zoals Sawang ze gebruikt, komen ook terug in het werk van Mounira Al Solh die samen met haar man Fadi El Tofeili en dochter Jasmina woont boven het collectief aan de Groenmarkt. Mounira was onder meer te zien op Documenta Kassel, in het Musée National Pablo Picasso en in The Art Institute in Chicago. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft twee werken van de veelzijdige kunstenares die met haar confronterende werk behoorlijk binnenkomt. Als Libanese groeide ze op in oorlog en hoewel ze zelf geen vluchteling is, zijn vluchten, vrijheid en ongemak thema’s die veelvuldig terugkomen in haar werk. 

Fadi is schrijver, vertaler en journalist voor onder meer de Independent Arabia. Met een enorme hoeveelheid kennis van historie en politicologie zijn, met dit veelzijdige stel meteen alle ingrediënten in huis om boeiende, grensverleggende gesprekken te voeren.

“Modka Beirut is de naam van een voormalig café aan de Hamra Street in Beirut”, legt Mounira uit. “Niet zozeer het café zelf maar de altijd gezellige reuring buiten op de stoep en de bijzondere ontmoetingen die niet binnen maar buiten plaatsvonden, vormen de inspiratie voor onze eigen Modka Beirut. Tijdens de opening van de expositie van Sawang was het prachtig zonnig weer. Sawang maakte voor alle bezoekers fantastische Shan noedelsoep en iedereen stond buiten op straat te praten en te genieten. Precies dat gevoel proberen wij te vangen zonder dat we het al te veel willen sturen. Het ontstaat vanzelf.”

Samen met de Amsterdamse kunstenares Rosa van Goudoever organiseren Mounira en Fadi exposities, lezingen, dansvoorstellingen, culinaire ontmoetingen, concerten en experiences. Met hulp van het Mondriaan Fonds kon de aanzet worden gegeven die al een aantal bijzondere events opleverden. Onlangs nog de komst van de de Libanese zangeres Rima Kcheich die een concert gaf in Dat Bolwerck. Mounira: “De ons onlangs ontvallen Libanese kunstenaar, schrijver en dichter Etel Adnan vormt de inspiratie voor een volgend event, een online lezing. Online omdat sprekers uit verschillende delen van de wereld een bijdrage gaan leveren.”

Bij Modka Beirut is het mogelijk om de hele wereld tot je te nemen. Als je je openstelt en het gesprek aangaat, dan gaat er voor jou een wereld open in Zutphen. Nieuwsgierig geworden? Kom zaterdag naar de expositie of maak geheel vrijblijvend een afspraak via onderstaande site.


www.modkabeiroet.com

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant