Hoofdredacteur Brigiet Bluiminck en medeoprichter/vormgever Berthil van den Brink van 'Zutphense Pracht' tonen de twintig edities die tot op heden zijn verschenen. Het magazine over erfgoed in Zutphen bestaat tien jaar. Foto: Berthil van den Brink

Hoofdredacteur Brigiet Bluiminck en medeoprichter/vormgever Berthil van den Brink van 'Zutphense Pracht' tonen de twintig edities die tot op heden zijn verschenen. Het magazine over erfgoed in Zutphen bestaat tien jaar. Foto: Berthil van den Brink

Jubilerend erfgoedmagazine ‘Zutphense Pracht’ valt in smaak door mooie verhalen in modern jasje

Algemeen

ZUTPHEN - Van Zutphense Pracht, het magazine over erfgoed in Zutphen, verschijnt deze week het twintigste nummer. Dit is een jubileumuitgave want tien jaar geleden kwam de eerste editie uit. Hoofdredacteur Brigiet Bluiminck en medeoprichter Berthil van den Brink zijn trots op de ontwikkeling die het fullcolour magazine heeft doorgemaakt en op het grote bereikBang dat de verhaalideeën ooit zullen opraken, zijn beiden allerminst.

Door Rudi Hofman

“In de gemeente Zutphen hebben we alleen al bijna duizend monumenten. Bovendien zijn niet alle historische panden die we beschrijven een monument. Als het een oud pand is met een mooi verhaal, dan is dat ook prima. Hetzelfde geldt voor objecten. Zo staat in het jubileumnummer een verhaal over De Gaper aan de Sprongstraat. Die hangt ter plaatse al 194 jaar als verwijzing naar de apotheek die hier oorspronkelijk zat.” Aan het woord is Brigiet Bluiminck, sinds vijf jaar de (meeschrijvend) hoofdredacteur van het erfgoedmagazine.

Nadat zij met haar gezin van Utrecht naar Zutphen was verhuisd, volgde Bluiminck rond 2015 de cursus Zutphenkunde. Dit deed zij samen met Berthil van den Brink, een van de oprichters van Zutphense Pracht

Het eerste verhaal dat Brigiet zelf voor het magazine schreef, ging over een man die is geboren en opgegroeid in het huidige Volkshuis aan de Houtmarkt. Dit verhaal verscheen in nummer tien, de laatste editie waarover grondlegger Agnes van Brussel als hoofdredacteur de scepter zwaaide. 

Verliefd op Zutphen
Van Brussel wilde om persoonlijke redenen het stokje overdragen. Nadat Berthil de naam van Brigiet had laten vallen, dronken Agnes en Brigiet samen een kop koffie. Brigiet hapte gretig toen Agnes vroeg of zij haar wilde opvolgen: “Door de cursus, een aantal edities van Zutphense Pracht die ik had gelezen én natuurlijk Zutphen zelf was ik erg verliefd geworden op de stad. Wat is er dan leuker dan dat je zo’n mooi blad mag maken en daar ook nog eens deels je stempel op kunt drukken?”

Inhoudelijk was het erfgoedmagazine volgens de nieuwe hoofdredacteur al sterk, maar qua uitstraling viel er in haar ogen en die van Berthil wel wat te verbeteren. “Het magazine met de steunkleuren zwart en blauw oogde wat saai. Vanaf nummer veertien hebben we de nieuwe vormgeving toegepast met okergeel als steunkleur. Dit leverde destijds van de lezers alleen maar positieve reacties op, iedereen vond het mooi. Hier ben ik persoonlijk ook het meest trots op. Ik denk ook dat we erin zijn geslaagd onze doelgroep uit te breiden van zeg maar zestigplus naar veertigplus”, zegt Berthil.

Dat Zutphense Pracht de afgelopen jaren een breder publiek aan zich heeft weten te binden, is volgens Brigiet niet alleen aan het modernere jasje te danken. “We proberen de verhalen ook op een leuke, vlotte en toegankelijke manier op te schrijven. Vanaf nummer veertien hebben bekende Nederlander én Zutphenaar Harm Edens en wethouder Mathijs ten Broeke (die op een journalistieke opleiding kan bogen) een column in het erfgoedmagazine. Grappig is de manier waarop Bluiminck Edens wist te strikken: “Ik wist waar Harm woonde en heb bij hem een Zutphense Pracht met een briefje door de brievenbus gegooid. Kort daarop liet hij me weten dat hij graag wilde meewerken.”

Kleine club
Bijzonder aan het jubileumnummer is dat hierin tien ‘erfgoedtoppers’ vertellen over hun favoriete monument. Eerder dit jaar verscheen ook al het boek 100 Highlights van Zutphen ter ere van het jubileum. Grondlegger van Zutphense Pracht, Agnes van Brussel, maakt nog steeds deel uit van het team van professionele freelancers dat de verhalen maakt. Het is volgens Berthil van den Brink een compliment waard hoe er met zo weinig mensen elk half jaar weer zo’n mooi magazine over erfgoed in de gemeente Zutphen verschijnt. “Mensen denken vaak dat we een volledige uitgeverij zijn, maar we doen alles met een kleine club.”

Zutphense Pracht verschijnt elk voor- en najaar in een oplage van een kleine drieduizend exemplaren. Abonnees ontvangen het magazine per post en donateurs van Stichting Wijnhuisfonds krijgen het gratis toegestuurd. Andere belangstellenden kunnen Zutphense Pracht voor 6,95 euro kopen bij de boekhandels in Zutphen en Warnsveld en bij Primera XL in Brummen. Het bereik van ‘ZP’ is vele malen groter dan de oplage, zegt Berthil van den Brink: “Het blad ligt ook in cafés, restaurants en hotels en bijvoorbeeld bij huisartsen.”

De feestelijke presentatie van het jubileumnummer van Zutphense Pracht, die morgen zou plaatshebben in de oude pastorie aan de Tengnagelshoek, is geannuleerd vanwege de hoge coronabesmettingscijfers. In de loop van 2022 hopen alle betrokkenen het tienjarige bestaan van het erfgoedmagazine alsnog te vieren.


www.zutphensepracht.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant