Marie Susan van der Munnik (projectleider Doe agenda Achterhoek) en Henk Korten (projectleider Opijver). Foto: Roel Kleinpenning
Marie Susan van der Munnik (projectleider Doe agenda Achterhoek) en Henk Korten (projectleider Opijver). Foto: Roel Kleinpenning foto Roel Kleinpenning

‘Ontdek hoe leuk, veelzijdig en belangrijk techniek is’

Economie

Regio – “Techniek is leuk en veelzijdig, maar veel mensen hebben geen idee”, zegt Henk Korten, manager Opijver / Achterhoeks Talentenfonds. “Reden om op 25 november met een aantal andere organisaties de Techniek Oriëntatiemarkt te organiseren, om te laten zien wat techniek allemaal te bieden heeft. Deze Techniek Oriëntatiemarkt is ingegeven door de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Er is een groot tekort aan mensen in de techniek.” 

Door Carla van der Meer

“Ook wij hebben de indruk dat niet iedereen op de hoogte is van de mogelijkheden van de verschillende branches binnen de techniek”, vertelt Marie Susan van der Munnik, projectleider Doe Agenda Achterhoek. “Tijdens de Techniek Oriëntatiemarkt kunnen de bezoekers zich een beeld vormen of techniek iets voor hen is. En welke branche het beste bij hen past, welke scholing er is en hoe de kosten hiervoor vergoed kunnen worden. Dit kan onder andere via Opijver.”

Automatisering
De Techniek Oriëntatiemarkt wordt gehouden bij de Innovatieloods in Vorden. Zo’n 12 standhouders uit verschillende branches als installatietechniek, fietstechniek, houtbewerking, lastechniek, schilderwerk, metaalbewerking en elektrotechniek laten zien wat techniek inhoudt.
“Er hebben veel veranderingen plaatsgevonden in de techniek door de automatisering”, geeft Van der Munnik aan. “De techniek van nu is heel anders dan de techniek van twintig jaar geleden. De verschillende standhouders laten zien wat de techniek nu te bieden heeft.”
In de werkplaats van de Innovatieloods staan diverse machines zoals een lasersnijder, 3D-printer, heftruck, schaar- en hoogwerker, draaibanken, lasapparaten en een verspaningsapparaat, zodat bezoekers kunnen zien hoe het er in de praktijk uitziet.
“Techniek in de Achterhoek is belangrijk, want de maakindustrie is hier heel goed vertegenwoordigd”, zegt Koen Knufing, voorzitter VNO-NCW Achterhoek. “Achterhoekse bedrijven zijn vaak familiebedrijven. Die hebben een langetermijnstrategie en die zullen de regio niet snel verlaten. De maakindustrie heeft jarenlang naar oplossingen gezocht in lagelonenlanden. Door corona werd het transport bemoeilijkt en dat heeft veel maakbedrijven een extra boost gegeven om niet te afhankelijk te worden van andere partijen. Ze kijken hoe ze het werk in de regio kunnen houden.”

Jongeren hier houden
“De maakbedrijven in de Achterhoek doen het heel goed”, vervolgt hij. “Jarenlang werd gedacht dat de bevolking hier zou afnemen, maar die neemt nu juist toe. Bedrijven hebben medewerkers nodig, terwijl daar juist een fors tekort aan is. Arbeidstekort is een landelijk probleem, maar in De Achterhoek is het probleem groter doordat het bedrijfsleven harder groeit en de beroepsbevolking vergrijst. In Den Haag zouden ze meer maar De Achterhoek moeten kijken en zorgen voor een goede bereikbaarheid. We hebben volop de ruimte en mooie uitdagingen. Er moet een goede samenwerking zijn tussen bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke organisaties. We moeten met name jongeren hier houden. Daarvoor moeten bedrijven goede randvoorwaarden bieden. Voor ons als VNO-NCW is het een taak om bedrijven meer voor het voetlicht te brengen. We hebben ook meegewerkt aan de campagne ‘Onverwachte Hoek’ om nieuwe medewerkers naar de regio te halen.”
“Vanuit Doe Agenda hebben we diverse initiatieven lopen om vanuit samenwerkingen te zorgen dat mensen duurzamer aan werk geholpen kunnen worden, zoals zijinstromers en statushouders”, laat Van der Munnik weten.

Scholingsmogelijkheden
“Recente cijfers laten een krapte van arbeidskrachten zien in de ict en technische broepen”, zegt Jorik Huizinga, voorzitter Arbeidsmarktregio Achterhoek. “Met name beroepen in de elektrotechniek en de bouw zijn kansrijk om een arbeidsplek in te vinden. We verachten dat dit de komende jaren nog wel zo zal blijven. De aanwas van jongeren is onvoldoende om de uitstroom van gepensioneerden te compenseren. Bovendien kiezen jongeren en mensen die naar een ander beroep willen overstappen misschien minder snel voor techniek omdat ze niet precies weten wat het inhoudt. Techniek is veel breder dan dat ze denken. Techniek is heel divers. Daarom is de Techniek Oriëntatiemarkt belangrijk voor het ontdekken van techniek. We zijn heel bij dat op die dag werkgevers laten zien wat ze in huis hebben, dat opleiders laten zien welke scholingsmogelijkheden er zijn en dat Opijver er is om aan te geven welke financiële middelen er zijn om de opleiding te betalen. Want geld hoeft geen belemmering te zijn op de stap naar techniek te maken. Deze samenwerking is heel mooi. We staan samen voor de uitdaging.”
“Iedereen is welkom om te komen kijken”, zegt Korten. “De Techniek Oriëntatiemarkt is heel laagdrempelig en vrijblijvend. Het is niet nodig om een achtergrond in de techniek te hebben. Er zijn diverse opleidingen voor diverse functies. Ook doorgroeien naar een andere functie is mogelijk. Mocht de Techniek Oriëntatiemarkt om welke reden dan ook, zoals strengere coronaregels, niet door kunnen gaan, dan nemen we contact op met de mensen die zich aangemeld hebben, om te zien wat we voor hen kunnen betekenen.”

Aanmelden
De Techniek Oriëntatiemarkt wordt op donderdag 25 november tussen 10.30 tot 16.00 uur gehouden in de Innovatieloods aan de Netwerkweg 2 in Vorden.
Aanmelden via:


www.opijver.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Doetinchems Vizier