Dominee Liesbeth Burger tijdens een eerdere dienst in de Martinuskerk. Foto: Hillie Kranendonk

Dominee Liesbeth Burger tijdens een eerdere dienst in de Martinuskerk. Foto: Hillie Kranendonk

Liesbeth Burger is na veertig jaar predikant af

Algemeen

Predikant dankbaar voor warm en sfeervol afscheid van Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten 

Door Rudi Hofman en Henk Mulder

WARNSVELD - In de Martinuskerk heeft ds. E.S. (Liesbeth) Burger zondag afscheid genomen van de Protestantse Gemeente Warnsveld/Leesten, waaraan zij sinds 20 mei 2012 verbonden was. In totaal was zij veertig jaar predikant en nu gaat zij op haar 66ste met emeritaat.

Naast veel gemeenteleden, onder wie in het verleden in de Martinuskerk gedoopte AZC-bewoners, waren bij de afscheidsdienst ook familieleden, gasten uit binnen- en buitenland en vertegenwoordigers van de vorige gemeenten waar Liesbeth Burger werkte aanwezig. 

De dienst was zeer sfeervol en dat was mede te danken aan Jeroen Pijpers, die beide orgels en de piano bespeelde, en aan cantor (voorzanger) Maarten Romkes. In haar overdenking ging Burger in op het Bijbelverhaal van de zussen Maria en Martha. “Het vasthouden aan de traditie van Martha en het vernieuwingsgeloof van Maria. Ze zijn beide onmisbaar: spiritualiteit en activiteit; bezinning en maatschappelijke daadkracht; inzet en inzicht, luisteren en dienen.”

De scheidend dominee vertelde ook dat er in veertig jaar veel is veranderd, zo is de kerk veel inclusiever en veelkleuriger geworden. “Wat hetzelfde is gebleven, is de liefde van God en van de mensen.” Na het gezongen Amen droeg Burger symbolisch haar veelkleurige stola over aan haar jongste collega Stijn van der Woude en daarna zong de gemeente haar toe.

Onderscheiding
Na de dienst volgden nog enkele toespraken en verrassingen. Zo boden de kinderen van de Kindernevendienst en de jongeren van de KIC (Kids in Church) Burger zelfgemaakte kunstwerken aan. Zij kreeg tot haar grote verrassing ook een kerkelijke onderscheiding in goud met briljant opgespeld, met bijpassende oorkonde en namens de hele gemeente een bijzonder kunstwerk in glas. De twee overgebleven predikanten, Els Diepeveen en Stijn van der Woude, bezongen Burgers karaktereigenschappen in een zelfgemaakt lied. Zelf schonk zij de gemeente een schilderij van Jeltje Hoogenkamp getiteld ‘De Mantel van Martinus’.  

Haar kerkelijke loopbaan begon in 1981 toen Burger predikant werd in de kleine Friese gemeente Longerhouw. Na een jaar of vijf vertrok zij naar Doetinchem om daar tien jaar als jeugdpredikant aan de slag te gaan; later combineerde zij deze baan met die van gevangenispredikant. Daarna werkte zij vier jaar als jeugdpredikant in Nijmegen en acht jaar als predikant in Cuijk. In 2007 keerde zij terug naar Friesland (Hallum) om in 2012 in Warnsveld neer te strijken.

Op haar samenwerking met de Protestantste Gemeente Warnsveld/Leesten kijkt Burger met veel plezier terug. “Het zijn hier geen scherpslijpers. Ik ben hier met zoveel warmte en liefde omgeven.” De veelkleurigheid die de gemeente in haar ogen kenmerkt past ook heel goed bij haarzelf. 

Lochem
Nu zij officieel predikant af is, moet Burger de pastorie in Warnsveld verlaten. In haar zoektocht naar een woning is zij in Lochem uitgekomen. Daar is zij volop aan het klussen. In haar nieuwe woonplaats gaat zij straks ook naar de kerk. “Een kerk is een heel goede manier om nieuwe contacten op te doen.”

Op haar wensenlijst staat een reis naar Israël. “Zodra Israël weer open is, wil ik daar drie of zes maanden vrijwillig als mensenrechtenwaarnemer gaan werken. Ik ben niet het type dat achter de geraniums gaat zitten”, zegt Liesbeth Burger tot besluit.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant