Locoburgemeester Laura Werger en kleindochter Marianne van Bork onthullen de straatnaam. Foto: Henk Derksen
Locoburgemeester Laura Werger en kleindochter Marianne van Bork onthullen de straatnaam. Foto: Henk Derksen

Onthulling Van Borkplantsoen

Algemeen

ZUTPHEN - Op woensdag 6 oktober kreeg het parkje rond het Witte Kruisje een nieuwe naam: Paul van Borkplantsoen. Dit, om de herinnering levend te houden aan het moedige optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog van de geneesheer-directeur van de voormalige psychiatrische inrichting het Groot Graffel, nu GGNet.

Dokter P. van Bork, de geneesheer-directeur, belette in de winter van 1944-1945 verder artillerievuur op de inrichting door de oprukkende geallieerden, die ten onrechte van mening waren dat het een Duitse vesting betrof. Van Bork belde via een jeep van een Canadese militair met zijn dienstdoende officier om het schieten te laten stoppen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Van Bork herhaaldelijk op voor zijn patiënten, waardoor hij driemaal gevangen werd gezet. Uit documenten is tevens gebleken dat Van Bork betrokken is geweest bij Medisch Contact, een verzetsorganisatie van artsen.

Op verzoek van het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld en in nauw overleg met de familie van Bork is het nieuwe straatnaambord tot stand gekomen. Door de naamgeving Paul van Borkplantsoen en de tekst op het bijbehorende gedenkbord, wordt zijn naam in blijvende herinnering gehouden.

Locoburgemeester Laura Werger. Foto: Henk Derksen
Locoburgemeester Laura Werger en kleindochter Marianne van Bork bij het zojuist onthulde monumentenbord. Foto: Henk Derksen
Het nieuwe straatnaambord. Foto: Henk Derksen
Violiste Cornelie Wannee verzorgt het muzikale intermezzo. Foto: Henk Derksen
Kleindochter Marianne van Bork. Foto: Henk Derksen
Jochanan Huijser, namens de Raad van Bestuur GGNet. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant