Arne Ridderhof en de familie Van Malsen, Jolande, David, Jayden, Amanda en Keano. Foto: Liesbeth Spaansen

Arne Ridderhof en de familie Van Malsen, Jolande, David, Jayden, Amanda en Keano. Foto: Liesbeth Spaansen

Trotse Amanda van Malsen ziet haar wens in vervulling gaan

Algemeen

Rolstoelbus op maat voor broertjes Jayden en Keano

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO – Toen Amanda van Malsen in februari 2021 het idee opperde om een crowdfundingsactie te starten omdat de rolstoelbus voor haar zorgbroertjes Jayden en Keano zo goed als op was, kon zij niet vermoeden al zo snel in een nieuwe bus naar huis te worden gereden. Woensdagmiddag 29 september was het namelijk al zover: haar vader David reed, na het regelen van alle papieren bij Arne Ridderhof, met de hele familie in de nieuwe bus naar huis.

Het was een feestelijk samenzijn in de showroom van Ridderhof, waar niet alleen mooie auto’s staan, maar ook een verzameling motoren van liefhebber Arne. Amanda liep enthousiast langs al het moois en Keano mocht zelfs even op een motor zitten. De jongste van het gezin genoot volop.

Amanda kreeg voor het starten van de actie veel complimenten en flinke donaties kwamen al snel binnen. Ook na ook een oproep in deze krant die door velen werd gezien, bleven de donaties binnenkomen. “Ik las het artikel ook en naar aanleiding daarvan heb ik contact met de familie Van Malsen opgenomen”, vertelt Arne Ridderhof, die samen met zijn broer Frank het familiebedrijf Auto Ridderhof B.V. in Hengelo runt. “Ik ben bij ze thuis geweest. Wat een verhaal hoorde ik daar. Knap dat Amanda de actie voor haar broertjes heeft gestart. Ik wilde graag helpen.”

Arne Ridderhof ging met David van Malsen aan tafel om de juiste auto te kiezen. “Ons bedrijf heeft de bus, een Peugeot Boxer, geleverd voor inkoopsprijs en we hebben een donatie gedaan van 2000 euro. Daarnaast gaan we de bus twee jaar onderhouden. Als je ziet hoe goed wij het hebben ... dat gun je een ander ook.”

Het zit de familie Van Malsen niet mee. David is ziek en volledig afgekeurd. Door een chronisch ontstoken alvleesklier heeft hij veel pijn en kan slecht eten, waardoor hij afhankelijk is van proteïneflesjes waar alle voedingstoffen inzitten. “Ik heb nu een doorverwijzing naar de pancreasspecialist in Rotterdam. In Doetinchem en Nijmegen kunnen ze niks meer voor me doen.”

David en Jolande hebben naast gezonde dochter Amanda, twee zoons die verminderd mobiel zijn. Jayden is geboren met een ernstige hersenafwijking, is rolstoelgebonden en voor alles afhankelijk van anderen. Keano is geboren met het Smith Magenis syndroom. Hij heeft lage spierspanning, maar kan (nu nog) korte stukjes lopen. Voor lange wandelingen heeft hij een aangepaste wandelwagen.

De bus is door Ridderhof aangeschaft en in Enschede geheel aangepast door Weersink Mobility, die gespecialiseerd is in het inbouwen van bussen. De keuze is gevallen op een extra lange en hogere Peugeot Boxer. Deze is voorzien van twee schuifdeuren en David kan er bijna rechtop in staan om zo de rolstoel van Jayden goed vast te zetten. Deze wordt met een zij-lift met hydraulisch systeem opgetild en op zijn plek gezet. “Het is even wennen met de gordels, maar over een paar weken is het appeltje-eitje”, lacht David na de demonstratie. Amanda zit trots tussen haar broertjes in op de stoelen, naast deze rolstoelplek. Als extraatje heeft Ridderhof er schermpjes laten plaatsen, zodat de kinderen op de lange ritten een film kunnen kijken. Achter hun zitplaatsen is een flinke laadruimte waar de wandelwagen en eventueel latere rolstoel van Keano kan staan.

Naast 15.000 euro eigen inbreng van de familie en 8000 euro van de gemeente Bronckhorst is er veel gedoneerd voor de aanschaf van de bus. “Nu nog de laatste 9000 euro. Er is iemand die dit laatste deel renteloos heeft voorgeschoten. We betalen elke maand al wat terug, maar hopen dat er nog donaties binnenkomen”, laten David en Jolande weten.

Voor Jolande komt ook een spannende tijd aan, want na het behalen van haar theorie-examen is het rijexamen aangevraagd. Daarna zal ze ervaring gaan opdoen om ook in de bus te gaan rijden. Dat is voor David een geruststelling, zodat als hij te ziek is om te rijden er geen ziekenhuisafspraken voor de jongens hoeven te worden afgezegd.

Een donatie doen kan (eventueel anoniem) via www.doneeractie.nl of op rekening van D.M.W. van Malsen, NL23 RABO 0121 3113 33, ten behoeve van een rolstoelbus.

De familie Van Malsen: Jolande, David, Jayden, Amanda en Keano is blij met de inrichting van de nieuwe rolstoelbus. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant