Voorbeeld van een buurtkoelkast. Fotobron: Stadsonderneming Zutphen

Voorbeeld van een buurtkoelkast. Fotobron: Stadsonderneming Zutphen

Minder voedselverspilling dankzij sociale buurtkoelkasten

Algemeen

Eerste twee locaties in gemeente Zutphen zijn bekend

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN - Met de buurtkoelkast introduceert de Stadsonderneming Zutphen binnenkort een nieuw middel om voedselverspilling tegen te gaan, armoede te bestrijden en de sociale verbondenheid in de wijk te vergroten. Er komen drie buurtkoelkasten, onder andere bij ’t Warnshuus in Warnsveld en Het Lighthouse in het Waterkwartier.

Iedereen mag uit de buurtkoelkast de voedingsmiddelen pakken die hij of zij nodig heeft. Het maakt niet uit of dit is om voedselverspilling tegen te gaan of om kosten te besparen. “We verwachten niet dat er misbruik van gemaakt wordt en dat mensen alleen eruit nemen wat ze nodig hebben”, zegt Niek Huijsmans, de projectleider namens de Stadsonderneming Zutphen. 

Vrij onbekend
In Nederland is de buurtkoelkast een nog vrij onbekend fenomeen. Onder meer in Utrecht, Groningen en Leeuwarden zijn buurtkoelkasten te vinden. “In landen als Engeland, Australië en Amerika groeit het aantal sterk. Daar kom je ze ook voor huizen tegen en zit er vaak een heel netwerk achter”, zegt Huijsmans.

Zeer positief
De afgelopen periode heeft de projectleider met betrokkenen van ’t Warnshuus en Het Lighthouse intensief overleg gevoerd. De reacties op het idee voor een buurtkoelkast waren volgens hem zeer positief. Er is wel gediscussieerd of hij binnen of buiten moet komen te staan. Uiteindelijk is bij Het Lighthouse voor plaatsing buiten gekozen. Dit is ook de eerste voorkeur bij ’t Warnshuus, de hal naar de Albert Heijn is een tweede optie.  Voordeel van een buitenlocatie is dat mensen er makkelijker en op een voor hen geschikt moment producten kunnen uithalen. Niek: “Niet iedereen wil naar de voedselbank of komt daar voor in aanmerking. De buurtkoelkast is laagdrempeliger; iedereen mag er gebruik van maken.”

Verantwoordelijkheid
Mocht er op een gegeven moment toch sprake zijn van misbruik en/of vandalisme dan is cameratoezicht een mogelijkheid. Huijsmans gaat ervan uit dat iedereen zijn/haar verantwoordelijkheid kent en dat een camera niet nodig zal zijn. Het is de bedoeling dat supermarkten, ondernemers en particulieren - onder wie wijkbewoners - de inhoud van de buurtkoelkast telkens weer aanvullen. Er komen ook enkele schappen naast de koelkast, omdat niet alle voedingsmiddelen gekoeld hoeven te worden. De koelkast krijgt een bekisting zodat hij ook beschut is tegen slecht weer.

De Hoven
Als potentiële derde locatie in de gemeente Zutphen voor een buurtkoelkast denkt Huijsmans aan De Hoven. “Daar zijn we serieus over in gesprek, ik kan nog niet aangeven welke plek of plekken in beeld zijn.”

Nog voor het eind van dit jaar, zo is het streven, moet er voor zowel ’t Warnshuus als Het Lighthouse een mooie koelkast staan. Mogelijk met een glazen deur, omdat dit meer uitnodigt dan een ‘gesloten’ koelkast. Stadsonderneming Zutphen heeft een budget van de gemeente gekregen.

Vrijwilligers
Ten slotte wil Niek Huijsmans een oproep doen aan mensen die als vrijwilligers het buurtkoelkastenproject in de gemeente Zutphen willen helpen dragen. Zowel voor het ontwerpen en bouwen van de bekisting van de koelkasten, het ophalen van voedsel bij ondernemers als het regelmatig schoonmaken en onderhouden van de koelkasten.

Belangstellenden kunnen de projectleider telefonisch bereiken op 06-20247824 of een mail sturen naar: niek@stadsondernemingzutphen.nl.

Voorbeeld van een buurtkoelkast. Fotobron: Stadsonderneming Zutphen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant