Frans Velthuis en Rob van Druten. Foto: Patrick van Gemert

Frans Velthuis en Rob van Druten. Foto: Patrick van Gemert

Patrick van Gemert

Tweehonderd extra kaarten voor cabaretvoorstelling Heit al geheurt

Algemeen

ZUTPHEN - Na drie uitsteldata komt Heit al geheurt op 23 oktober echt op de planken. In volle capaciteit, wat betekent dat er per direct extra kaarten te koop zijn. “Het wordt een avond vol verrassingen.”

Door Alize Hillebrink

Een beetje onwennig is het nog, zeggen Frans Velthuis en Rob van Druten. Nadat alles anderhalf jaar heeft stilgelegen mag het dan eindelijk weer, zonder anderhalve meter, dus voor een volle zaal in Hanzehof. “De afgelopen coronaperiode zijn we blijven repeteren en beide keren dat het niet doorging baalden we als een stekker, dat hakte erin, maar op een gegeven moment berust je erin.”

Op 23 oktober gaan ze dan eindelijk los met Heit al geheurt op 23 oktober met een geweldig programma. De twee Zutphenezen zijn “ongelooflijk blij” dat ze de volledige theaterzaal van Hanzehof tot hun beschikking hebben gekregen. “Het betekent dat er voor onze voorstelling tweehonderd extra kaarten zijn.” Dat de verkoop snel kan gaan was al te zien bij de oorspronkelijke show: binnen een paar uur was deze uitverkocht.

Het publiek kan vol vertrouwen naar het theater gaan, zeggen Frans en Rob. “Als er nu nog twijfelaars zijn, dan is het nu het moment om overstag te gaan,” zegt Rob knipogend. De theatermakers richten op de avond zelf een prikstation in waarmee ze gasten over de drempel zullen helpen. “Zelf hebben we ons voor de zekerheid vier keer laten prikken,” zegt Frans. “Maar, genoeg over corona,” zegt hij terwijl hij een slok koffie neemt. “Daar is al zoveel over gezegd. We willen het vooral over leuke dingen hebben.”

Nog even voor de duidelijkheid, wat is Heit al geheurt nou precies? “Het is een mix van Zutphens Platform in Zutphens Luxor, onze theatershow in Hanzehof en Walburgiskerk,” legt Frans uit. “Dat zegt de meeste mensen nog niks,” reageert Rob. Goed dan. “Het is theater en cabaret, door twee acteurs, met muziek, veel humor, emotie, een traan maar vooral heel veel lachen!” Daarbij is er interactie met het publiek, zijn er diverse gastoptredens, alles overgoten met het Zutphens dialect. “Veur alle duudelijkheid wie proaten in begriepeluk Zutphens!,” zegt Frans. “Dus ook, of nee juist, is de nieuwe Zutphense burger heel erg welkom, voor hen gaat het echt een Zutphense ervaring worden, dèè zuh nèèt gauw vergeten.”

Rob: “We duiken samen met onze gasten de geschiedenis in, tot ver voor Christus, en er is aandacht voor de actualiteit.” Diverse voorbeelden worden opgesomd, “niet opschrijven hoor,” waarschuwen ze. “Het moet een verrassing blijven.”

Een show vol verrassingen dus. Niet één tipje van de sluier? Nou, vooruit dan, zeggen ze aarzelend. “We hebben twee Zutphenese gasten: Cor ten Barge, de grote man achter het Bokbierfestijn en Jules Verschure, de grote man achter ‘t Spult en kleintje Spult,” zegt Frans. “Daarmee gaan we diepgaand gesprek aan over het Zutphense en wat ze voor de stad betekenen. Op de Heit-al-geheurt-wijze.” Rob: “Die methode is anders, en misschien niet helemaal historisch verantwoord, maar daar nemen we onze verantwoording voor.” Verder is er de rubriek: ‘Bont volk’, met import Zutphenaren, “een bonte mix van Zutphense westerlingen, zuiderlingen en noordelingen.”

En natuurlijk is er muziek. Een mix van klassiek, folk en jazz. Zang van Marlieke Haandrikman en Merel Hubatka en Wolfram Reisiger met accordeon. Een bestaand en herkenbaar repertoire waarbij mag worden meegezongen. Frans: “Het wordt een boeiend, interessant en leuk programma waarin humor en ernst elkaar afwisselen.” “Niet alleen omlaag kijken, maar ook omhoog,” zegt Frans. “Maar dat leggen we tijdens de voorstelling wel uit.”

Heit al geheurt, zaterdag 23 oktober om 19.30 uur Theater Hanzehof. Kaartjes, 7,50 euro inclusief een bitterballetje. Online kaartverkoop via www.hanzehof.nl, tel. (0575) 512013, woensdag t/m vrijdag van 13.00 - 16.00 uur.

Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant