Iris, Bouke en baby Miko voor hun tiny house in Apeldoorn. Foto: PR
Iris, Bouke en baby Miko voor hun tiny house in Apeldoorn. Foto: PR

Apeldoornse tiny house community opent haar deuren

Algemeen

APELDOORN - Afgelopen juni werd het tiende en laatste tiny house geplaatst in de Apeldoornse tiny house gemeenschap Klein Zuidbroek. De huisjes van maximaal 28 vierkante meter mogen er de komende vijf jaar blijven staan. Op zaterdag 4 september organiseren de bewoners een open dag.

Bewoonster Maureen (29) vertelt: “Gemeente Apeldoorn is deze proef met tiny houses gestart om ervaring op te doen met deze vorm van wonen. Wij hebben een vergunning gekregen voor vijf jaar. Bij positieve ervaringen wordt de vergunning met vijf jaar verlengd. Zelf woon ik sinds vorig jaar augustus in mijn tiny house. Het is een bouwkeet die ik samen met een klusjesman heb omgebouwd tot een mini-huisje met alles erop en eraan”.

De tiny houses zijn niet aangesloten op de nutsvoorzieningen. Bewoonster Anouk (31) legt uit: “We leven off-grid. We vangen regenwater op via het dak en filteren dat tot drink- en douchewater. Elektra wekken we op met zonnepanelen. En we hebben een droogtoilet. Op deze manier proberen we zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. We leven hierdoor ook veel meer met de seizoenen. We zijn blij met zon, want dan wekken we stroom op. Maar we zijn net zo blij met regen, want dat betekent dat onze wateropslagtanks gevuld worden”.

Wie denkt dat een tiny house alleen is weggelegd voor een stel of een alleenstaande heeft het mis. In juni werd de eerste tiny house baby van Apeldoorn geboren. Iris (33) en Bouke (32) werden ouders van zoon Miko. Iris: “Het is prima te doen om met een kind in een tiny house te wonen. Een baby heeft weinig ruimte nodig. Onze zoon slaapt naast ons op de vide. We doen hem in de gootsteen in bad. En onze grote zitvensterbank doet dienst als box. Zo proberen we onze spullen multifunctioneel in te zetten. Dan heb je ook veel minder nodig. Ons huis voelt niet kleiner nu we er met z’n drieën wonen. Dat komt ook door onze grote buitenruimte hebben. We zitten veel in de tuin of de gemeenschappelijke zithoek”.

De bewoners van de tiny house community vinden het belangrijk om anderen te inspireren. “Daarom organiseren we een open dag. We willen anderen graag onze manier van wonen laten zien. Het hoeft niet altijd groter. Juist met weinig spullen en ruimte kan je gelukkig zijn”, vertelt Anouk. Buurvrouw Iris vult aan: “Je hoeft niet de wens te hebben om zelf in een tiny house te wonen. Maar we hopen je wel aan het denken te zetten over woongeluk. Heb je wel de wens om tiny te gaan? Dan kan je op de open dag inspiratie opdoen voor je eigen huis. We delen graag onze ervaringen met je”.

De open dag van de tiny house gemeenschap in Apeldoorn vindt plaats op zaterdag 4 september van 09.45 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op kleinzuidbroek.nl. Bewoonster Maureen is te volgen via Instagram: @tinyhousje. Iris en Bouke bloggen over hun tiny house op hetbewustestel.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant