De 'Mercado Oriëntal' aan de Rossinistraat in Zutphen. Foto: Henk Derksen

De 'Mercado Oriëntal' aan de Rossinistraat in Zutphen. Foto: Henk Derksen

Henk Derksen

Zutphense ‘Marcado Oriëntal’ in restauratie

Algemeen

ZUTPHEN - Bijna iedereen kent hem wel in Zutphen: de koppelgevelschildering op één van de jaren ’60 flats aan de Rossinistraat. Alhoewel de afbeelding van twee vrouwen in de loop van de jaren danig is vervaagd, springt hij bij voorbijgangers nog altijd in het oog. De komende dagen wordt het kunstwerk in oude luister hersteld. 

‘Mercado Oriëntal’ staat er op het informatiebordje op de gevel van de flat aan de Rossinistraat. De ‘Oosterse markt’ is een twaalf meter hoge muurschildering van twee zittende vrouwen.  Het kunstwerk werd in 1992 gemaakt in het kader van de stedenband van Zutphen met de gemeente Villa Sandino in Nicaragua. Het bordje vermeldt ook de namen van de schilders: Claudia Rocha en Augsto Silva. Meer is er volgens muurschilderes Tanja Papez niet bekend over de schildering of de kunstenaars.

 ”Ik heb geen foto’s kunnen vinden van hoe het er vroeger uitzag.” Papez is dinsdag gestart met de renovatie van de tien bij twaalf meter grote afbeelding in opdracht van Woonbedrijf Ieder1. Echter een korte zoektocht op google levert een Augusto Silva op die, “in verschillende delen van Nicaragua bekend is om zijn kleurrijke muurschilderingen”, zo vertelt een galerie in Rancho Santana op haar website. Zou hij degene zijn die dertig jaar geleden de Oosterse markt schilderde in Zutphen?

Tanja Papez woont al haar hele leven in Zutphen en jaren geleden riep ze al: “die muurschildering wil ik restaureren!” Sinds vijftien jaar heeft Papez een eigen bedrijf in muurschilderingen en ze werkt door het hele land. Ook in Zutphen beschilderde ze menige muur. “Ik heb in Zutphen zo’n beetje het hele Gelre Ziekenhuis van muurschilderingen voorzien, de brandweerkazerne, het crematorium en vele restaurants.”

Toen Woonbedrijf Ieder1 haar belde met de vraag of ze de koppelgevelschildering aan de Rossinistraat wilde renoveren werd ze meteen enthousiast. “Ik vind het een hele eer om het te mogen doen. Ze heb er zelfs mijn vakantie voor laten schieten.”

Papez onderbreekt haar werkzaamheden voor een gesprekje. Vaardig stuurt ze de hoogwerker van de gevel en drukt op de knop die haar naar de grond brengt. Soepel stapt ze uit het ‘bakje’ en zet de dieselmotor af. Haar handen zitten onder de blauwe verf en haar bodywarmer zit vol verfspetters. “Vanmorgen stond ik hier al om 7.00 uur voor de instructies voor het gebruik van de hoogwerker.” Een hoogwerker vindt ze veiliger dan op een steiger. “En ik heb een beetje hoogtevrees, daarom start ik onderaan en bouw ik langzaam op naar twaalf meter hoogte.”

Ze kreeg al diverse reacties van de flatbewoners aan de Rossinistraat op de renovatie. “Ze waren positief,” vertelt ze. “Al was er één die zei dat ze het ook wit hadden mogen schilderen.” Ze lacht. “Over smaak valt niet te twisten.” 

Hoe lang denkt ze nodig te hebben voor de renovatie? “Als het kan maak ik dagen van twaalf uur maar het is weersafhankelijk. Ik hoop in een dikke week klaar te zijn.” Papez is erg benieuwd naar de mening van de Zutphense inwoners op het eindresultaat. “Het is voor velen een bekend werk en in al die jaren is het toch een stukje historie dat erbij hoort.”

Restauratie van de 'Mercado Oriëntal' aan de Rossinistraat in Zutphen. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant