Robbie en Frank Wissels en Marleen Mokkink hadden de eer het glas-in-lood raam te onthullen. Foto: Liesbeth Spaansen

Robbie en Frank Wissels en Marleen Mokkink hadden de eer het glas-in-lood raam te onthullen. Foto: Liesbeth Spaansen

100 jaar Wissels in glas-in-lood gevat

Algemeen

ZUTPHEN – Het honderdjarig bestaan van Wissels Groep in Zutphen is een jaar geleden al gevierd met een groots personeelsfeest. Toch was er de wens om de huidige directeur van het bedrijf Frank Wissels, een blijvende herinnering te schenken. Vrijdagmiddag 20 augustus sprak Robbie Wissels vooraf zijn zoon toe, waarna zij gezamenlijk en in bijzijn van bijna de hele familie het kunstwerk onthulden.

Door Liesbeth Spaansen

Frank Wissels is de derde generatie in de Wissels Groep. Hij nam het bedrijf in 2012 over van zijn vader Robbie, die nog regelmatig in het bedrijf is te vinden. “Alleen als ze me nodig hebben”, laat hij weten. Frank volgde een middenstandsopleiding en een vakopleiding, maar begon in 2001 onderaan de ladder. “Met de bats”, lacht hij. Hij klom op via tweedehands vrachtwagens naar de planning. “Op mijn zestiende maakte ik de keuze al om het bedrijf over te nemen. We woonden naast het bedrijf in de boerderij.”

In 1920 begon opa Gerrit Wissels als zandboer in Zutphen. Met paard en wagen vervoerde hij zand en grind. Rond 1936 kwamen er auto’s om het werk te doen. In de jaren ’60 nam Robbie Wissels het bedrijf over en ging verder met grondverzet en kiepertransport. Door de jaren heen werd het bedrijf groter en ging het van ‘bij huis’ naar een bedrijfspand op het industrieterrein. “Toen twee zoons interesse hadden om het bedrijf voort te zetten, zijn we het bedrijf verder gaan uitbreiden”, vertelt Robbie. De dochters hadden er geen belangstelling voor. Later ging de oudste zoon er alsnog uit, maar die rijdt als zzp’er nog regelmatig voor de Wissels Groep.

Dertig jaar geleden kwam de verhuur van afvalcontainers erbij. “Dat is door de jaren heen uitgebreid naar afvalverwerking; overslag, recycling en transport. Het grondverzet viel deels weg.” Wissels Groep heeft nu achttien medewerkers. In 2012 werd het nieuwe pand aan de Verlengde Ooyerhoekseweg 9 in Zutphen in gebruik genomen.

Het logo van het bedrijf en de jaartallen 1920-2020 zijn in het glas-in-lood raam verwerkt door Alex Willemsen uit Warnsveld. Frank Wissels was er beduusd van en positief verrast. Het was door iedereen geheim gehouden en zelfs deze middag was hij met een smoes van kantoor weggeloodst. Na het officiële moment was er een gezellig samenzijn met koffie en een Vordens haantje.

Het glas-in-lood raam markeert het 100-jarige jubileum van de Wissels Groep in Zutphen. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant