Concertfoto met Jeroen den Herder en Artist in Residence, Altian Emir Adytia. Foto: Jascha Bordon
Concertfoto met Jeroen den Herder en Artist in Residence, Altian Emir Adytia. Foto: Jascha Bordon

Een nieuwe kijk op oude kennis tijdens het Internationaal Cellofestival Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Het Internationale Cellofestival Zutphen laat zich van 20 tot en met 29 augustus in vol ornaat zien. Musici uit maar liefst dertien verschillende landen bereidden zich zowel on- als offline voor op een breed palet aan muziekstukken. Een aantal concerten is reeds uitverkocht, maar er is nog volop keuze voor wie zich aan experimentele, eigentijdse muziekstukken durft te wagen. Het zoeken naar nieuwe klankkleuren is de rode draad van zowel het Cellofestival als van de Cello-academie en dat levert ook deze editie bijzondere wereldpremières op.

Door Meike Wesselink

Tijdens het Atlas Lab presenteren onder meer de componisten van het Conservatorium Amsterdam hun nieuw gecomponeerde muziek. Het geluid van de Shuh en de Shacuhachi, oeroude Japanse fluiten zijn hierbij uitvoerig onderzocht en vormen de basis voor nieuw gecomponeerde muziek. Hoe kun je dat oude geluid vertalen naar een nieuwe klankkleur? En hoe leg je de verbinding tussen het Westen en het Oosten? Op 22 augustus om 19.30 uur en 21.00 uur zijn hierover presentaties bij te wonen in Dat Bolwerck en op 25 augustus om 14.30 uur en 16.00 uur kun je als bezoeker de wereldpremière van de geheel eigentijdse composities bijwonen.

Als geen ander daagt hoofdvakdocent Cello, Jeroen den Herder zijn studenten uit om oude, klassieke composities te interpreteren naar het nu. Alles is al gedaan en is het daarom niet interessanter om stukken op te voeren die nog helemaal geen verleden hebben? Jeroen: “Zo vernieuwend als Bach en Mozart in hun tijd waren, zo hebben we ook nu nieuwe ideeën nodig. Natuurlijk is het belangrijk om de oude muziek te begrijpen om te komen tot nieuwe inzichten maar tegelijkertijd is het belangrijk om met een nieuwe blik te kijken naar die muziek. Dat levert hele bijzondere cross-overs op met bijvoorbeeld jazz, met Spoken Word en zoals je tijdens het speciale programma Wat zingt er, kunt zien, zelfs met levensgeluiden van bomen. 

Het concert op vrijdagavond 27 augustus in de Walburgiskerk A Requiem for Humanity (er zijn nog kaarten voor de voorstelling van 22.30 uur) is een mooi voorbeeld van zo’n Cross-over. Het Tibetaans Dodenboek is hierbij vertaald naar een requiem voor de mensheid. Maanden geleden zijn de repetities hiervoor begonnen, veelal online. Het Stadskoor Zutphen onder leiding van Merel Harkink heeft zich echter in korte tijd moeten voorbereiden op het concert omdat we vanwege coronamaatregelen niet eerder konden besluiten over de precieze invulling. Het koor is als het ware spontaan ontstaan uit deze beperkingen en hoe dat samenkomt met de Tibetaanse boventoonzanger en zeven cellisten, kun je op 27 augustus, onder de sfeervolle verlichting van de Gotische kaarsenkroon in de kerk, beleven.”

Nieuwe Gedachten
“Sinds enige jaren is er een serie in Dat Bolwerck, Eigentijds Klassiek. Hierin verkenden al vele musici de net bestaande en nieuw gecomponeerde muziek. Diamanda Dramm, violiste, speelde destijds tien hedendaagse etudes die een vaste bezoeker van Dat Bolwerck enthousiasmeerde om de Cello Academie uit te dagen deze stukken voor viool te vertalen naar cello. Het hele project is gesponsord door deze sympathieke particulier. Onze Artist in Residence, Altian Emir Adytia voert de nieuwe composities uit in Jazzstijl en het resultaat is verrassend, echt een vondst”, aldus Jeroen den Herder. Kaarten voor de voorstelling van 27 augustus om 16.00 uur in de Elizabethkapel zijn nog verkrijgbaar.

Cello Academie
Verzorgde de Cello Academie Zutphen eerst nog vooral workshops en masterclasses, de academie krijgt steeds een verdiepende leerlijn. Vanaf november zijn er geregeld concerten in Dat Bolwerck bij te wonen en kun je als bezoeker het proces van de studenten volgen en zelfs steunen.

De bijzondere documentaire en bijbehorende concerten Wat zingt er zullen zijn vanaf september bij De IJsselstroom bij te wonen. Houd dus ook na het festival onderstaande site in de gaten.


cellowerckenzutphen.nl

Harrie Starreveld met shakuhachi. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant