Zutphense Gaper op vakantie naar ‘kuuroord’

Algemeen

ZUTPHEN - Honderden jaren geleden, toen niet alle mensen konden lezen, waren winkels te herkennen aan een symbool aan de gevel. Zo had een kapper de barbierspaal: een spiraal met rood-wit-blauwe strepen. En een drogisterij had een gaper: een kop die zijn tong uitstak waar de dokter een pilletje op kon leggen. 

Het pand van de vroegere drogisterij ‘De Oude Gaper’aan de Zutphense Sprongstraat heeft al heel lang zo’n gaperskop aan de gevel. Maar is die er tijdelijk af. De Oude Gaper zag er wel wat erg oud en vermoeid uit en is daarom naar een ‘kuuroord’ in Noord-Holland, waar hij weer wordt bijgespijkerd.
Marcel van der Veldt, schildersdocent aan het Horizon College in Heerhugowaard, heeft een bijzondere band met deze oude koppen. Er zijn er in Nederland nog maar een paar over en het een handjevol dat er nog is verkeert niet altijd in beste staat. Samen met zijn leerlingen heeft Marcel uit liefhebberij al eerder een aantal gapers gerestaureerd. En nu heeft hij de Zutphense gaper onderhanden.

Behouden blijven
Tegenwoordig zit er in het pand van ‘De Oude Gaper’ geen drogisterij meer, maar de kledingwinkel ‘Bengel Young Fashion’. Deze winkelier vindt echter dat de beeltenis van de gaper bij het pand hoort en behouden moet blijven.
Op zoek naar iemand die de gaper zou kunnen restaureren, ging hij naar de overburen, Scrapazza, een bedrijf dat workshops geeft voor kunstzinnige vorming. Daar wisten ze dat er in Heerhugowaard iemand was die zich speciaal met “Oude Gapers” bezighield en kwam het balletje aan het rollen.
Na de zomervakantie wordt de ‘Oude Gaper’ weer gezond en verjongd terugverwacht aan de gevel in Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant