Gerard Greven (links) en Martin van den Burg zijn ervan overtuigd dat het SalandElectronics U13 Tournament ook als eendaags evenement weer een enorm succes wordt. Foto: Eric Klop
Gerard Greven (links) en Martin van den Burg zijn ervan overtuigd dat het SalandElectronics U13 Tournament ook als eendaags evenement weer een enorm succes wordt. Foto: Eric Klop

U13-toernooi FC Zutphen op één dag

Algemeen

Buitenlandse coronavrees noopt organisatie tot aanpassing

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Het U13-toernooi van FC Zutphen is afgeschaald van een heel weekend naar één dag. De voetbaltalenten uit binnen- en buitenland tonen hun capaciteiten alleen op zaterdag 21 augustus. Zondag de 22ste is geschrapt. 

“We hebben dit besluit onlangs genomen omdat Nederland er over de grenzen qua corona minder goed voor staat dan wij eerder dachten”, verklaren toernooidirecteur Gerard Greven en Martin van den Burg, voorzitter van de toernooicommissie. “We wilden niet het risico nemen dat met name de selecties uit België en Duitsland hun komst er misschien niet op zouden wagen.”

“Eigenlijk hebben we hier reeds langere tijd rekening mee gehouden”, zeggen ze nog steeds goedgemutst. “We hadden al acht in plaats van, normaliter, tien teams uitgenodigd. Die kunnen het toernooi ook op één dag afwerken. In twee poules van vier, met vervolgens een duel om de zevende, vijfde en derde plaats en uiteraard de finale waarin de poulewinnaars strijden om de felbegeerde Joop Vreman wisselbeker. De wedstrijden uitsmeren over twee dagen had betekend dat de ploegen moesten overnachten. Juist dit bracht met name bij de buitenlandse ploegen zorgen teweeg. Nu kunnen ze zaterdag zowel heen als terug. ”

Dat de vijfde editie van het ‘SallandElectronics U13 Tournament’ dit jaar slechts een dag in beslag neemt, houdt wel in dat de officiële opening niet doorgaat. “Dat scheelt in de planning al gauw een half uur”, rekent Martin van den Burg voor. “De aftrap van de eerste twee poulewedstrijden, om 9.45 uur, is meteen het beginsignaal van het toernooi.”. Een van die duels had Ajax tegen RSC Anderlecht moeten zijn. Maar ook hierin kwam een kink in de kabel. “Anderlecht zegde een week of twee geleden af”, zegt Gerard Greven. “De reden houden we maar op COVID-19. Er is echter in no time een geweldige vervanger gevonden. Ook uit België: Club Brugge. In het hedendaagse voetbal bij onze zuiderburen is dat inmiddels een nóg grotere naam. De laatste jaren zijn juist uit de opleiding van Club Brugge veel toppers voortgekomen. We kwamen met de vereniging in contact dankzij het hoofd opleiding van KRC Genk dat op 21 augustus eveneens van de partij is. Een paar telefoontjes en mailtjes bleken daarna voldoende om de huidige kampioen van België over de streep te trekken. Zo werkt dat. Een gevalletje netwerk”, lacht de toernooidirecteur.

Schakelen
Als openingswedstrijd van het toernooi prijkt nu Ajax-Club Brugge op het affiche. Verder binden voetbaltalenten die jonger zijn dan 13 jaar van AZ, Bayer 04 Leverkusen, Feyenoord, KRC Genk, PSV en FC Zutphen met elkaar de strijd aan. Dat dit nu op één dag gebeurt betekende voor de organisatoren wel schakelen. “Naar de leden, naar de sponsoren, naar de vrijwilliger en niet in de laatste plaats naar de deelnemende clubs. Hun reactie was ‘jammer maar begrijpelijk’. Daarnaast moesten gastgezinnen en hotelovernachtingen met het vervoer daarnaartoe worden afgezegd. Ook dienden we het luxe sponsorbuffet op zondag tussen de middag en het buffet voor alle vrijwilligers aan het eind van het toernooi naar zaterdag te verplaatsen. Dat leek een probleem. Cateraar De Ruif bleek op zaterdag reeds bezet. Maar na even nadenken en overleg krijgen ze het toch voor elkaar om het toernooi een dag eerder van een natje en een droogje te voorzien. En reken maar dat dit ook dan puik in orde is. Laat dat maar aan Cor ten Barge over…!”

Met vijf jaar toernooi-ervaring op zak weten Greven en Van den Burg hoe een organisatie flexibel kan zijn. Zelfs de toernooikrant kon vlak voor de gang naar de drukker nog worden aangepast. En nu de angst voor het coronavirus er meer in zit dan eerder verwacht, wordt daar, tenzij het kabinet op het laatste moment alsnog besluit tot versoepeling van de regels, evenzeer op ingespeeld. Bij de entree van het toernooicomplex heeft zowel een vaccinatiecheck als een COVID-test plaats. “We dachten aanvankelijk dit door eigen vrijwilligers te laten doen. Dat kan echter lastig zijn. Publiek weigert wellicht of is opdringerig. We besteden de controle nu uit. Aan een beveiliggingsbedrijf waarvan de projectmanager ooit lid van FC Zutphen was. Als tegenprestatie verlangt hij alleen een jaar gratis lidmaatschap. Om naar eigen zeggen een poosje weer lekker mee te trainen.”

In aanhoudende tijden van corona gaat het organiseren van evenementen niet over rozen. Ook Gerard Greven en Martin van den Burg beseffen dat inmiddels als geen ander. “We zijn in ieder geval hartstikke blij dat het toernooi na een jaar pauze überhaupt weer door kan gaan. Met jeugdvoetbal van een heel hoog niveau. Daar is verder nog nauwelijks sprake van. Maar op zaterdag 21 augustus wel bij FC Zutphen!”


www.fczutphentoernooi.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant