Jettie Ouwehand en Erwin Postma hebben deze cv-ketel een onderhoudsbeurt gegeven. Foto: Swanhilde de Jong

Jettie Ouwehand en Erwin Postma hebben deze cv-ketel een onderhoudsbeurt gegeven. Foto: Swanhilde de Jong

Zutphense dirigente grijpt kans in coronacrisis en geniet nu van nieuwe baan als servicemonteur

Algemeen

ZUTPHEN - “Verras me’’, luidde de reactie van haar levensgezel toen Jettie Ouwehand hem dit voorjaar vertelde dat zij voor een technische baan wilde gaan. De dirigente uit Zutphen was na een gesprek met een cv-onderhoudsmonteur en diens leerling enthousiast geraakt. Sinds kort heeft Jettie een arbeidscontract bij Breman Service Genemuiden, een onderdeel van de Breman Installatiegroep, en kan zij haar geluk niet op: “Mijn dagen zijn zo superleuk!”

Door Rudi Hofman

Iedere servicemonteur in dienst bij Breman heeft een eigen busje. Zo ook Jettie Ouwehand uit Leesten Oost. Wie Jettie enkele maanden geleden had voorgehouden, dat zij haar inkomen (deels) in de installatietechniek zou gaan verdienen, was door haar voor gek versleten.

Toch is dit wat wel degelijk wat de 52-jarige Zutphense sinds medio juni professioneel doet. Drie dagen per week rijdt zij van klus naar klus om onder begeleiding van een ervaren collega van Breman Service Genemuiden cv-ketels te onderhouden en/of te repareren, aardlekschakelaars door te meten of rookmelders te plaatsen. Hoe bijzonder dit is, blijkt alleen al uit het feit dat van de 250 servicemonteurs bij Breman er - inclusief Jettie - slechts acht vrouw zijn.

Muziekpassie
Tot aan de coronacrisis stond het werkzame leven van Jettie volledig in het teken van haar grote passie voor muziek. Zij leidde als dirigente liefst vijf koren, in Warnsveld, Lochem, Almen, Brummen en Empe en is daarnaast actief als muziekdocente en muziektherapeute. Jettie: “Al voor corona had ik ervaren dat het toch vermoeiend is alle avonden te moeten werken. Ik was allang bezig de koren naar de middag te krijgen, maar dat liep niet zo. Toen kwam corona en kwamen de koren stil te liggen.”

Begin mei 2021 kreeg Jettie thuis cv-onderhoudsmonteur Freddy en leerling Willem namens Breman op bezoek. Zij raakte met hen in gesprek en Willem bleek een zijinstromer, die net als zijzelf conservatorium had gedaan. “Ik kreeg een ingeving en heb gevraagd of ze bij Breman nog mensen nodig hadden en het antwoord was ‘jazeker’.”

Leergierig
Op dat moment laaide er bij de Zutphense intern een vuurtje op. “Ik ben ongelooflijk leergierig en wilde zo graag weer leren. Mijn partner Jaap zei dat er in coronatijd online zoveel te leren valt met webinars en dergelijke, maar hier zat niets bij wat mij aansprak.”

Jettie had van monteur Freddy een visitekaartje gekregen van Steven Visscher, directeur van de afdeling Breman Service Genemuiden. Zij belde hem en Visscher bracht haar in contact met de leidinggevenden Wilmen Kanis en Tjeerd Wijnia, die lachend vertelden dat zij trots zijn op het enthousiasme binnen de afdeling Zutphen-Apeldoorn. Zowel de kennismaking met de leidinggevenden als later de kennismaking/meeloopdag met de monteurs was volgens Jettie ‘ontzettend leuk’.

Technische test
Enige spanning voelde Jettie pas bij de technische test die zij op 28 mei moest afleggen in een ‘gigantische hal’ bij de Bremanschool in Zwolle. “Ze hadden gezegd dat ik niets kon voorbereiden, maar dat heb ik naast mij neergelegd. Mijn dochter geeft bijles in natuurkunde en wiskunde B en ik ben haar boeken ingedoken. Verder heb ik op internet alles opgezocht wat ik over cv-ketels kon vinden.”

Uiteindelijk kreeg Jettie alleen praktische opdrachten zoals verwarmingsbuizen in een vorm buigen en snijden en een elektrische schakeling aanleggen. Na afloop luidde het oordeel over haar verrichtingen: “We zien dat je een goed oplossingsvermogen hebt, heel enthousiast bent en de goede vragen stelt.”

Met dit positieve advies op zak, hoefde de Zutphense bij Breman alleen nog een arbeidsvoorwaardengesprek te voeren. Beide partijen kwamen hier goed uit en sinds 14 juni mag Jettie Ouwehand zich naast dirigente, muziekdocente en muziektherapeute ook servicemonteur noemen. 

Groot avontuur
“Ik ben van nature heel enthousiast en zie het allemaal als een groot avontuur. Ik neem gewoon telkens een nieuwe stap en tot nu toe lukt het me allemaal. Het eerste half jaar loop ik mee en werk ik ernaartoe om straks ook zelfstandig storingsdiensten te kunnen draaien. Mijn advies is: als je een wens hebt een technisch beroep te gaan doen, doe het dan. Mijn dagen zijn zo superleuk. Op de mannelijke collega’s en de bewoners van de woningen waar wij komen, heeft mijn aanwezigheid een positieve invloed.”

Moeilijke keuzes
Haar nieuwe baan noopte de veelzijdige Zutphense wel tot het maken van moeilijke keuzes. Met pijn in het hart heeft zij afscheid moeten nemen van haar koren in Lochem, Warnsveld en Empe. Jettie blijft alleen aan als dirigente van gemengd koor Vocaal Almen en Broeks Koor de Vroolijkheid in Brummen. Wat betreft privé-muzieklessen en haar muziektherapiepraktijk zit zij voorlopig vol.

Trots
Jaap Nieuwmeijer, al 26 jaar de partner van Jettie, laat weten trots op haar te zijn. Jettie heeft zijn uitdagende woorden ‘verras me’ volledig waargemaakt.

Zoals iedere onderhoudsmonteur van Breman heeft ook Jettie Ouwehand haar eigen busje. Foto: Rudi Hofman
Jettie Ouwehand en Erwin Postma hebben deze cv-ketel een onderhoudsbeurt gegeven. Foto: Swanhilde de Jong

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant