Pepijn van Diggelen: “Dat ik de Nationale Aardrijkskunde Olympiade won, had ik niet zien aankomen. Maar dan wordt opeens je naam omgeroepen. Heel bijzonder!” Foto: Eric Klop

Pepijn van Diggelen: “Dat ik de Nationale Aardrijkskunde Olympiade won, had ik niet zien aankomen. Maar dan wordt opeens je naam omgeroepen. Heel bijzonder!” Foto: Eric Klop

Scholier Baudartius College onverslaanbaar met aardrijkskunde

Onderwijs

Tweemaal goud voor Pepijn van Diggelen

Door Eric Klop

ZUTPHEN/HALL - De datum weet ie niet eens meer exact. De gebeurtenis staat echter in zijn geheugen gegrift. ‘Ergens in juni, eerder aan het begin dan aan het eind', toen Pepijn van Diggelen, 6 vwo'er op het Zutphense Baudartius College, de Nationale Aardrijkskunde Olympiade won. Niet veel later werd bovendien zijn profielwerkstuk Aardrijkskunde verkozen tot het beste van Nederland.

Pepijn, sinds een paar dagen 18, won de Olympiade in een landelijk deelnemersveld van zo’n 6500 leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Eerst een voorronde op school, waarna via een extra check door de organisatie de beste vijftien winnaars vier dagen lang de degens kruisten in Berg en Dal. “Vlakbij Nijmegen”, weet hij als geen ander. “Daar moesten de finalisten eerst een schriftelijke toets afleggen. Te vergelijken met het aardrijkskunde-examen. Vragen bijvoorbeeld over de oorzaken en gevolgen van het smelten van de permafrost. Of multinationals die arme landen uitbuiten of juist helpen. Het vak gaat veel verder dan wat de hoofdstad van Polen is, hoeveel provincies België telt, of waar precies de Nederrijn stroomt”, lacht Pepijn.

Tijdens de Nationale Aardrijkskunde Olympiade, die voor 27ste keer plaatsvond, stonden verder veertig meerkeuzevragen op het programma. “Online, over allerlei onderwerpen, maar gelinkt aan aardrijkskunde. Zo kwamen bepaalde gesteenten aan bod, maar ook welke spotprent bij een zekere actualiteit hoort.” Last but nog least waren twee dagen ingeruimd voor veldwerk. “Een casus in de Ooypolder”, blikt de gouden medaillewinnaar terug. “Over verduurzaming. Van natuur en veiligheid tot zelfvoorziening qua voedsel en hoe de bevolking daarbij te betrekken. De eerste dag bracht ik het een en ander in kaart, waarna dit werd uitgewerkt in een plan.”

Na de telling van de punten en rijp beraad bleek Pepijn van Diggelen uit het dorpje Hall de beste allrounder. Zowel hij als een drietal deelwinnaars kon rekenen op eeuwige roem, een certificaat en een bokaal in de vorm van een wereldbol. En lag er bovenal een reis naar Istanbul in het verschiet om Nederland van 10 tot 15 augustus te vertegenwoordigen tijdens de IGEO, oftewel de Wereld Olympiade. Maar helaas, de coronapandemie blijkt weer eens een sta-in-de-weg. “Heel jammer, echt balen”, zegt de aardrijkskunde-expert. “Alle kandidaten, uit 45 landen, zetten nu volgende maand hun beste beentje voor binnen de eigen grenzen. Achter computers die voor de Nederlandse delegatie in Bunnik staan. Hoe de veldwerkopdracht gestalte krijgt? Daar denken de organisatoren nog over na.”

Actueel
Lang treuren vanwege het noodgedwongen afblazen van de trip naar Turkije deed Pepijn niet. Want nieuwe glorie diende zich aan. Het Koninklijk Nederland Aardrijkskunde Genootschap (KNAG) riep het profielwerkstuk dat hij voor zijn eindexamen aardrijkskunde maakte, en door zijn docent Tjeerd Roosjen ter beoordeling was aangeboden, onlangs uit tot het beste van het land. De scriptie luistert naar de titel ‘Waterveiligheid IJsselvallei Zutphen’, brengt de toekomstige risico’s en problemen in het watersysteem tussen Brummen, Klarenbeek en Vorden in kaart en biedt oplossingen die mogelijke ellende, veelal als gevolg van klimaatverandering met grotere regenpieken en langere droogteperiodes, kunnen voorkomen. Zeer actueel dus, zo bleek vorige week eens temeer. Hoe dan ook is Pepijn van Diggelen met betrekking tot het vermijden van wateroverlast tot de conclusie gekomen dat watergangen die nu diep en recht zijn, meer ruimte moeten krijgen door te (her)meanderen.

Hij won uit twaalf inzendingen. “In totaal zijn er duizenden profielwerkstukken gemaakt. Alleen de beste worden nu al zo’n 45 jaar ingezonden.” Waarbij die van Pepijn dit jaar niet alleen opviel bij het KNAG. Zo boden een van de Waterschappen en een hydroloog waarbij hij voor nader onderzoek mee had gelopen hem na lezing van het eindresultaat al een stageplaats en eventueel zelfs een baan aan. “In elk geval ga ik na de zomer op de Universiteit Twente Civiele Techniek studeren. Wegen- en waterbouw zeg maar. Watermanagement is daarin een van de drie pijlers”, aldus Pepijn. Die, hoewel op zeer jonge leeftijd al bezeten van het hele spectrum dat met aardrijkskunde te maken heeft, het vak er naast zijn natuur- en techniekprofiel slechts 'bij’ deed. En opnieuw feest kon vieren nadat hij zijn vwo-diploma kreeg uitgereikt. Cum laude geslaagd. Ook dat nog…

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant