De Stolpersteine aan de Houtmarkt 74A voor de heer en mevrouw Hamburg en hun zoon. Foto: Henk Derksen
De Stolpersteine aan de Houtmarkt 74A voor de heer en mevrouw Hamburg en hun zoon. Foto: Henk Derksen

Legging achttien Stolpersteine in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Afgelopen maandag 5 juli zijn op vijf verschillende locaties in Zutphen achttien Stolpersteine gelegd. Een gedenkwaardig moment voor familie, nabestaanden en bewoners. 

De Stichting Stolpersteine Zutphen heeft bemiddeld bij de aanvraag en kon deze keer zelf de gedenksteentjes leggen. In verband met corona was de Duitse kunstenaar die het project bedacht heeft, Gunter Demnig, zelf niet aanwezig.
Op vele plekken in Europa worden Stolpersteine gelegd. De wandelaar buigt al lezend het hoofd om te zien wat het is en toont daarmee als het ware respect. In Zutphen is bijna de hele joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord, alleen maar omdat ze joods waren. Ze waren voor de oorlog een vanzelfsprekend deel van de Zutphense bevolking. In het gemeentelijk jaarboek van 1940 staan 551 personen genoteerd als Nederlands Israëlitisch (joods). Ze waren bakker, slager, marktkoopman, veehandelaar, verkochten stoffen of sinaasappels. In het Zutphens jaarboek van 1945 worden er nog 45 Nederlands Israëlitische (joodse) inwoners vermeld die de oorlog hebben overleefd. Met het opnoemen van de namen op 5 juli werden ook zij herinnerd en daarmee niet vergeten.

De Stolpersteine zijn gelegd op de Graaf Ottosingel 71 voor de ouders en twee zonen Weijel, Spiegelstraat/ hoek Barlheze voor de heer en mevrouw Lipschits, Groenmarkt 11a voor de heer en mevrouw Leeraar-Cohen en hun vijf kinderen, Houtmarkt 74A voor de heer en mevrouw Hamburg en hun zoon, Deventerweg 69 voor Lea en Elkan Sanders - van Geldere. Elke plechtigheid was anders door de persoonlijke verhalen van familieleden of de zoektocht naar de geschiedenis van de vroegere bewoners van het pand. Binnenkort zijn ze te lezen op de website. Jeroen den Herder gaf samen met zijn zoon Leonard op cello een accent aan dit gedenkwaardige moment.


stolpersteinezutphen.nl

Jeroen den Herder samen met zijn zoon Leonard op cello. Foto: Henk Derksen
De Stolpersteine op de Deventerweg 69 voor Lea en Elkan Sanders. Foto: Henk Derksen
De Stolpersteine voor de Groenmarkt 11a voor de heer en mevrouw Leeraar-Cohen en hun 5 kinderen. Foto: Henk Derksen
De aanwezigen kijken toe hoe de Stolpersteine worden geplaatst. Foto: Henk Derksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant