De bibliotheek in de Broederenkerk. Foto: Henk Derksen

De bibliotheek in de Broederenkerk. Foto: Henk Derksen

Petitie behoud Bibliotheek Zutphen in de Broederenkerk

Algemeen

ZUTPHEN - Twee Zutphense inwoners vragen met een petitie aandacht voor behoud van de bibliotheek in de Broederenkerk. “Het plan om de bibliotheek te verplaatsen naar de Hanzehof moeten voorkomen worden.”

Door Alize Hillebrink

Het staat in de concept-cultuurnota 2021-2024: Bibliotheek, Hanzehof en Muzehof geloven in een opzet waarin zij en allerlei andere partijen functies verweven. En: De huidige bibliotheek is prachtig voor boeken, maar niet voor mensen.

Zutphense inwoners Miel de Rooij en Gijs Müller zijn het daar niet mee eens. De bibliotheek op de huidige locatie is beter bereikbaar voor de inwoners dan de Hanzehof, zeggen ze. “Daarbij komt dat de Broederenkerk in 2017 nog ingrijpend gerenoveerd,” zegt Müller. “We moeten zuinig zijn op ons cultuurgeld, waarom opnieuw investeren in een nieuwe locatie? Koester wat je hebt en recentelijk hebt gerealiseerd. Voor zover ik weet is er Nederland niet zo’n mooie bibliotheek in een kerk als hier.”

Als vader van twee kinderen maakt Müller veel gebruik van de bibliotheek. “Ik snap dat de ruimte beperkt is, maar daar kun je bouwkundige oplossingen voor kunnen verzinnen of bij activiteiten uitwijken naar andere locaties. Ze willen met cultuur toch de wijk in?”

Müller vindt dat de participatiecultuur zoals beoogt in de Hanzehof zich niet laat sturen door de gemeente. “Cultuur begint volgens ons bij een eenling, een boek, een schilderij, cultuur ontstaat vanuit de urgentie van een individu en niet vanuit de urgentie van een cultuurnota. Instituten moeten faciliteren en niet bepalen, dat werkt niet.”

Het idee om Zutphense instituten samen te brengen tot een cluster roept bij Müller en De Rooij de vraag op waarom de Musea Zutphen niet deelneemt. “Die zijn ook nog niet zo lang geleden verbouwd. Ik bedoel daarmee dat de argumentatie mank gaat: je wil een aantal instituten onder één dak brengen maar je laat ook een aantal instituten buiten wege. Waarom een bibliotheek wel, en Musea Zutphen niet?”

Mocht de bibliotheek vertrekken vermoedt Müller dat er een commerciële partij in de Broederenkerk komt. “Dat cultuur daarvoor moet wijken, daar ben ik het niet mee eens. Terwijl iedereen de mond vol heeft van cultuur! Dan praat je met meel in de mond, daar kan ik niet bij.”

https://petities.nl/petitions/behoud-de-bibliotheek-zutphen-in-de-broederenkerk?locale=nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant